El portaveu de Ciutadans (Cs) a l'Ajuntament de Figueres, Héctor Amelló, ha anunciat que demanarà al govern actual que actuï sobre la urbanització abandonada de la marca de l'Ham per evitar les ocupacions il·legals. «Estem parlant d'una zona que està degradada, que és un focus d'incivisme i el barri ja té prou problemes, per tant és necessari actuar», ha indicat Amelló. El regidor ha considerat necessari fer actuacions d'urgència tals com tapar les clavegueres a les quals han robat les tapes per evitar accidents, tapiar les cases abandonades per evitar les ocupacions i buscar fórmules legals per resoldre la situació d'aquesta urbanització abandonada.

Paral·lelament, també ha anunciat que presentarà una moció per a ser debatuda en el proper ple «per dissenyar un pla per acabar amb les ocupacions il·legals» posant a disposició de la ciutadania un seguit d'eines d'assessorament perquè els propietaris puguin recuperar el seu habitatge. És per aquesta raó que la moció proposarà la creació d'una oficina de defensa dels drets dels veïns afectats per aquesta pràctica «per recollir de forma segura i confidencial totes les denúncies per ocupacions mafioses i que generen problemes de convivència».

D'altra banda, la moció també proposarà la creació d'un pla de prevenció, seguretat i atenció social per actuar de forma immediata sobre aquells habitatges en els quals es detectin activitats il·lícites. «Aquest pla també permetrà detectar persones o famílies en situació de vulnerabilitat que podrem derivar a serveis socials». I és que per Amelló resulta essencial elaborar protocols d'actuació urgent d'intervenció contra l'ocupació i suport als veïns afectats pel deteriorament de la convivència fruit de l'ocupació il·legal.