El partit taronja revalida els dos regidors a l'Ajuntament de Figueres amb Héctor Amelló (Lleida, 1977) al capdavant.

- Èxit a les eleccions catalanes, que no es trasllada a les locals.

- Les eleccions autonòmiques i locals no són el mateix, però estic content perquè hem consolidat el projecte. El 2015, a Figueres, no teníem representació, érem una agrupació molt jove i aconseguir dos regidors va ser un bon resultat i mantenir-los el 2019, també.

- Quin paper us donen els dos regidors?

- Com ja vam fer el 2015, ens toca fer oposició i descartar formar part d'un govern independentista. No hem de donar poder territorial als partits que estan dividint. Amb aquest resultat, tocava estar a l'oposició i és el que farem.

- Quan diu que les autonòmiques i les locals no són iguals, en qüestió de l'independentisme no és així?

- A les locals té pes la independència. Hi ha molta gent que li molesta que hi hagi una pancarta a l'Ajuntament que insinua que el poder judicial prevarica, que s'ompli de pintades i no es netegi... Crec que s'ha de respectar a qui pensem diferent i no es fa. Però també crec que a escala local pesen altres coses.

- Què ofereix Cs per Figueres?

- Vivim en una ciutat insegura i hem d'augmentar els agents de la Guàrdia Urbana (GU). Ens agradaria apostar per una policia de barri, que no és com l'agent cívic, que sí que pot resoldre certs problemes però no és policia. També s'han de treballar les ocupacions, que hem de diferenciar-ne dues, les d'emergència social amb els serveis socials, i una altra, amb la que hem de ser molt contundents, perquè normalment són pel cultiu de marihuana o coses il·legals. Al pròxim ple demanarem un estudi perquè s'implantin, com a prova pilot, les pistoles elèctriques Taser. Seran una eina més, però amb totes les garanties, que s'imparteixi un curs de formació i amb una càmera corporal per poder gravar el seu ús.

- Quins beneficis té la Taser?

- Pot ser molt útil en determinades actuacions. Ben utilitzada, ajuda molt a reduir una persona quan sigui difícil. Per exemple, algú amb consum d'estupefaents que estigui impedint que l'agent el redueixi, que aquest pugui triar la pistola, que pot ser la Taser.

- És una demanda de la GU? Creu que les actuacions a Figueres requereixen una Taser?

- És una proposta nostra. Hi ha actuacions, i així ho hem vist els últims mesos, que són molt greus i que sí que encaixarien. El que ens demanen és estar ben equipats i poder tenir les eines adequades amb la proporcionalitat justa.

- Vau rebre trucades per formar govern?

- No he rebut cap trucada de l'alcaldessa en aquests tres mesos.

- Parlo de Junts per Figueres.

- No, Masquef sap perfectament que no hauria rebut el nostre suport. Si hagués hagut suma dels partits constitucionalistes, es podria haver treballat, però per donar l'alcaldia a qui vol dividir-nos, no. A més, el PdeCat ha fet poc per la ciutat. Tampoc crec que la solució sigui un govern d'ERC i el PSC. Primer, perquè la primera mesura va ser posar un cartell a la façana que expulsa una part important de la ciutat i, segon, que ha agafat la mala praxi de l'anterior govern, moltes notes de premsa però poca concreció. Vam demanar un pla de govern abans dels tres mesos, ens van dir que no ens preocupéssim, però no hi és.

- Esperàveu una altra reacció?

- Sabia que ERC seria sectari i que amb majoria absoluta no oferiria la mà.

- Què vol dir sectari?

- Que només per ser Cs no ens rebrà. Així és la dinàmica d'ERC, anar a la seva i als que pensem diferent silenciar-nos. És nacionalisme i la seva mentalitat és imposar. Aquí s'està aplicant descaradament. Entenc que tenen majoria absoluta, però als primers plens ja vam haver de presentar una qüestió d'ordre perquè no explicaven els punts de l'ordre del dia, i estan obligats per llei. A mi això em sembla sectari i d'una hipocresia increïble. Quan estaven a l'oposició, tenien uns planejaments diferents. A més de les contradiccions entre ells, i la mostra és que no hi ha un pla de govern. Em fa la sensació que estan sortint aquestes diferències, que l'únic que els uneix són les ganes d'estar al govern.

- Han demanat la sortida del PSC del govern.

- Li demanem que tingui una mica de dignitat democràtica i no governi amb els que estan vulnerant drets i llibertats de tots els catalans. El gran problema a Catalunya és el PSC oferint la mà als independentistes. Els constitucionalistes hem d'estar units, no podem donar poder a aquells partits que ens volen dividir.

- El govern de Figueres no està respectant la llei?

- Per descomptat que no. La pancarta de la façana, pagar a l'AMI, que no és una associació que pensi en tots els ciutadans, i que l'alcaldessa encapçali una manifestació per protestar per unes detencions fetes per ordre judicial, sí, està fora de la llei. Ella té molt clar quin és el seu recorregut: fer tot el possible per trencar el marc estatutari i constitucional.

- El desacord amb el govern, afavoreix un apropament a JxF?

Hi tinc proximitats ideològiques, però crec que no han sigut un bon govern. Seria canviar de Guatamala a Guatapeor, per descomptat que no. Nosaltres ho tenim molt clar: o governem amb els que miren per tots els ciutadans, respectant les lleis i la Constitució, o no entrarem en governs.