L'Associació Canalitzem treballa, entre altres aspectes, en la difusió, dinamització i protecció del patrimoni natural i arquitectònic d'Empuriabrava. Un patrimoni que, segons l'entitat, «encara no està reconegut per l'administració i això comporta que, o desaparegui, o que s'hi intervingui de manera agressiva -tala d'arbres, pèrdua de construccions originàries, densificació desmesurada, etc.».

De fet Empuriabrava és una localitat que s'engloba en un fenomen urbanístic de «ciutat de vacances» i que va succeir a diferents punts del Mediterrani a la segona meitat del segle XX. Com aquesta localitat, es poden trobar altres exemples com La Grande Motte i Port Leucate-Barcarès a França, Santa Margarida, Benidorm, etc.

Des de la seva constitució, Canalitzem ha estat en contacte amb altres associacions de Catalunya que tenen per objectiu la difusió, defensa i dinamització de patrimonis locals. Al mes de setembre, es va convidar a l'associació SOS Monuments de Barcelona a fer una visita a la marina, «vàrem estar coneixent aquest lloc tan singular i no gaire conegut, donant suport a la necessària tasca de l'associació. Un exemple a seguir per a preservar la identitat del patrimoni local, que és també patrimoni global» explicaven els barcelonins. «A SOS-Monuments pensem que és un bon moment per començar a reconèixer els valors de l'arquitectura i l'art d'aquells anys».

Gràcies a aquest intercanvi, SOS Monuments va animar a Canalitzem a formar part de les XV Jornades en Defensa del Patrimoni Espanyol 2019, que es realitzaran de l'11 al 13 d'octubre a Màlaga. En aquest esdeveniment, diverses associacions ciutadanes de l'estat es trobaran per compartir projectes i difondre el patrimoni local dels llocs. La ponència de Canalitzem durà el nom «Empuriabrava. D'arquitectura de vacances a patrimoni» i té com a voluntat «difondre l'arquitectura dels anys 70, un urbanisme insòlit i una natura privilegiada» que configura Empuriabrava. «Malauradament, encara no té el reconeixement administratiu que caldria per a consolidar-se com a Patrimoni del segle XX» lamenten des de l'associació d'Empuriabrava. Per això s'emmirallen amb un exemple proper «La Grande Motte és un poble creat fa 50 anys i a l'any 2010 va ser reconegut pel Ministeri de Cultura i Comunicació de França amb l'etiqueta Patrimoni del segle XX».

Patrimoni del segle XX

L'etiqueta del Ministeri de Cultura i comunicació francès va ser creada amb l'objectiu de despertar l'interès dels responsables de la presa de decisions, dels promotors, i sobretot del públic en general, pels grans edificis i conjunts urbans del segle XX construïts entre 1900 i 1975, sense distinció de programa -estructures d'enginyeria, habitatges, edificis públics, edificis religiosos, fàbriques, instal·lacions turístiques i esportives... Més de dos mil edificis i conjunts urbans gaudeixen d'aquesta etiqueta al país veí.