Dos anys després de la seva inauguració, l'Observatori Astronòmic Albanyà s'incorpora a l'equip de seguiment TFOP SG1 de la NASA per investigar planetes fora del sistema solar fent servir dades de la nau espacial TESS.

El centre acumula més de 100 deteccions d'exoplanetes coneguts. La incorporació de l'Observatori Astronòmic Albanyà al projecte TESS arriba després que aquest centre hagi fet ja dues publicacions en l'àmbit de la recerca d'exoplanetes, col·laborant amb l'Institut Leibniz d'Astrofísica de Potsdam i amb l'Observatori de Pulkovo a Sant Petersburg.

Segons Pere Guerra, director de l'Observatori Astronòmic Albanyà, «estem orgullosos de participar en la recerca capdavantera de planetes fora del sistema solar. En els últims mesos, hem estat refinant les capacitats de l'Observatori per convertir-lo en un actor valuós en aquest camp pioner».

El projecte TESS:

La missió principal de TESS és descobrir 50 exoplanetes de mida semblant a la Terra durant la seva missió, amb una durada prevista de 2 anys. Aquesta missió de la NASA està liderada per l'Institut de Tecnologia de Massachusetts (MIT) i ja comença a operar, detectant planetes en estrelles visibles des de l'hemisferi nord.