La XXIV Trobada de Centres d'Estudis Locals i Comarcals de les Terres de Girona, organitzada per la Coordinadora de Centres d'Estudis de Parla Catalana (CCCPC), l'Institut Ramon Muntaner (IRMU), la Diputació de Girona, l'Associació d'Història Rural, l'Ecomuseu-Farinera de Castelló d'Empúries i l'Ajuntament de Castelló d'Empúries, es celebrarà el pròxim 21 de setembre a la capella del convent de Santa Clara de Castelló d'Empúries.

La Trobada començarà amb la presentació de projectes i activitats de la CCEPC, de l'IRMU i dels centres d'estudis, fent especial esment al projecte "Pobles abandonats. Una herència universal per al coneixement i desenvolupament del territori". La jornada continuarà amb la conferència "Canvis socials a la regió de Girona en el segle XVIII", a càrrec de Rosa Congost, catedràtica d'Història Econòmica de la UdG i membre de l'Associació d'Història Rural, i amb la visita guiada a les instal·lacions de l'Ecomuseu-Farinera de Castelló d'Empúries. El dinar de germanor es durà a terme al claustre del mateix convent de Santa Clara, acabant la trobada amb una visita als cortals de Castelló d'Empúries i a la capella de Sant Antoni dels Cortals.

Aquesta jornada es celebra anualment en un municipi diferent i enguany es portarà a terme a Castelló d'Empúries en motiu de la celebració del 20è Aniversari de l'Associació d'Història Rural. Aquesta entitat cultural es va constituir l'abril de 1999 a la seu de l'Arxiu Històric de Girona per un grup d'historiadors, professors, arxivers i investigadors interessats en el món rural. Entre els principals objectius de l'entitat hi ha el de potenciar la recerca i la difusió dels estudis sobre les societats rurals de totes les èpoques i en tots els territoris de parla catalana.

La trobada està adreçada només a membres de centres d'estudis de la demarcació gironina i és una plataforma per debatre i presentar tant els projectes que realitza cada entitat com les publicacions que editen.