29 de agost de 2019
29.08.2019
El Port de la Selva

El Port de la Selva recomana a la població de risc no beure ni cuinar amb aigua de l'aixeta

L'aigua continua essent potable però s'ha detectat un augment de clorurs per sobre dels valors de referència que estableix la normativa

29.08.2019 | 13:32
La badia del Port de la Selva des del dipòsit d'aigua.

El Port de la Selva  recomana a les poblacions de risc (persones amb hipertensió arterial, problemes de cor o ronyons) no beure aigua de l'aixeta ni per beure ni per cuinar. També s'aconsella preparar els biberons amb aigua embotellada. És una recomanació que s'ha publicat aquesta setmana després de detectar que els nivells de clorurs han superat el valor de referència que marca la normativa vigent (250 mg/l) per a l'aigua de la xarxa de distribució, situant-se en uns 300 mg/l. El consistori subratlla que l'aigua continua essent potable i apta per a tots els usos malgrat tenir un cert gust a salat en boca. També demanen un ús responsable de l'aigua.

L'Ajuntament del Port de la Selva (Alt Empordà) ha fet aquesta recomanació a les poblacions de risc malgrat que l'aigua de la xarxa de distribució continua essent potable i apta per a tots els usos. Els darrers anàlisis fets per Sorea, gestor de l'aigua municipal, situen els nivells de clorurs al voltant dels 300 mg/l, de manera que se supera el valor de referència que estableix la normativa de 250 mg/l.

La falta de pluges i l'augment del consum per l'estiu han propiciat aquest increment de clorurs en l'aqüífer del Port de la Selva. L'alcalde, Josep Maria Cervera, descarta demanar una dessalinitzadora mòbil com va succeir l'any passat, quan es va arribar als 700 mg/l, al límit dels 800 a partir dels quals l'aigua deixa de ser apta per al consum.

Arran d'aquell episodi, es va decidir fer una connexió temporal amb la xarxa d'aigua de Llançà que procedeix de l'embassament de Boadella. A finals de març van finalitzar els treballs i des de la primavera el Port de la Selva ha utilitzat uns 40.000 metres cúbics d'aigua procedent de Llançà. "És una solució a precari", recorda l'alcalde, perquè quan Llançà també està al màxim d'ocupació turística no té excedents d'aigua.

En paral·lel, s'han estudiat les alternatives juntament amb el Consorci de la Costa Brava i l'ACA i s'ha decidit que la solució definitiva passarà per la connexió amb la xarxa de Cadaqués. Un municipi que compta amb canalització amb el doble de capacitat d'aigua que Llançà i que no esgoten en temporada d'estiu. En aquests moments, s'està treballant en la redacció del projecte i en la futura tramitació de l'expedient urbanístic perquè farà falta un pla especial per poder fer la connexió definitiva.

Aquest estiu no ha calgut aplicar cap decret de sequera amb restriccions d'usos d'aigua però tot dependrà de com evolucionin els consums d'aigua properament. Des de l'Ajuntament preveuen que a partir de la setmana vinent ja hi hagi una davallada de l'ocupació turística. "Esperem poder tornar a tenir aigua de Llançà i, un cop barrejada amb la nostra, baixaran els nivells de clorurs", afirma Cervera. I afegeix que durant tots aquests mesos s'ha utilitzat aigua de l'aqüífer i des de l'abril fins als juliol s'ha reforçat amb els 40.000 metres cúbics de la connexió amb Llançà. A l'agost, però, només s'ha pogut agafar l'aigua de l'aqüífer perquè el municipi veí no tenia excedents.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
anteriorsegüent