Montserrat Brugués (Fortià, 1980) va obtenir la vara d'alcaldessa encapçalant la candidatura de Compromesos amb Sant Llorenç de la Muga. La seva experiència a l'administració pública i la coneixença dels santllorencins ha facilitat la ràpida incorporació al dia a dia del consistori.

Després de treballar tants anys a l'administració pública, com se sent ocupant el càrrec d'alcaldessa?

No hi estic acostumada. Jo soc administrativa a Sant Climent Sescebes des de fa tres anys. Aquí, a Sant Llorenç, n'hi vaig estar onze. Sempre m'ha agradat ajudar en el dia a dia, ser propera. Que ara et diguin alcaldessa, sorprèn! És estrany. Jo soc la Montse, la mateixa de sempre. Entenc que ara soc la figura de davant. Però, si fins ara comptaven amb mi, ara potser hi compten més.

Una mica de vertigen?

No. Jo m'hi vaig posar perquè crec que els veïns m'ho demanaven. Ho he fet perquè és el meu poble, me l'estimo, i m'estimo la gent.

Saber els problemes de la gent deu haver-la ajudat.

M'he trobat que, tot i fer tres anys que ja no soc aquí, la gent m'ha seguit trucant per preguntar-me coses. I jo pensava: «si ja no hi soc, a Sant Llorenç, per què m'ho segueixen preguntant a mi?». Crec que és la confiança, el tarannà proper.

Després dels anys de Lluís Vila, com troben el consistori?

Puc dir que ha fet una part de bona feina. S'ha preocupat molt de tenir el poble en condicions, està ben conservat, ha procurat restaurar pràcticament tots els monuments, ha treballat molt el carrer. A escala econòmica també, ha sanejat tots els deutes i crèdits pendents.

Cap queixa?

Potser ha deixat de banda una part dels veïns. Li ha faltat un punt més proper, de tu a tu, escoltar els problemes de la gent i intentar resoldre'ls.

Potser és la part més important de ser alcalde d'un poble

El que volen és que si et paren a la plaça, els escoltis, t'ho apuntis, te'n preocupis i li diguis alguna cosa, més tard o més d'hora.

Això li deu ser fàcil venint del món associatiu.

He estat a la junta de la Societat, col·laboro amb el futbol, he fet teatre amb els Còmics. Tenim moltes activitats durant tot l'any, però es fan per a la gent del poble i, a l'estiu per als veïns que tenim de segona residència.

No resulta un problema de gestió tenir tantes segones residències?

Tenim molts habitatges tancats durant tot l'any que només s'ocupen per vacances o a l'estiu. Això fa que la gent que vol viure aquí tot l'any no trobi habitatges de lloguer, o el que hi ha de compra tingui un preu massa elevat. I d'altra banda, gestionar serveis com l'aparcament o les escombraries és més complicat. Hem de posar més contenidors o demanar la col·laboració dels veïns perquè cedeixin unes parcel·les com a zona d'aparcament, perquè l'únic que tenim, a l'hivern està buit, però no cobreix les necessitats a l'estiu.

Quines actuacions són les més urgents pel nou govern?

Tenim previstes tres coses: un aparcament a l'entrada, construir un magatzem municipal per guardar el material, i fer les franges de protecció contra incendis, en això darrer no esperarem. En un mes hem tingut els bombers aquí dues vegades, el bosc està brut i és la nostra responsabilitat que estigui en condicions.

S'ha treballat massa a tenir un poble postal?

Tenim un poble bonic, ara falta que les figuretes ens hi sentim a gust. Per això, el suport de l'Ajuntament és primordial.

Cal acostar el consistori als veïns?

Si vas a a la Diputació vas perdut, però la Casa de la Vila és casa teva. Ha de ser fàcil accedir-hi.

Podran participar més en les decisions?

Com he dit, un dels problemes ha sigut no escoltar la gent. Per exemple, hi ha un tema que cal tractar amb els veïns: la zona de bany del pont de Sant Antoni. Ens hi ve gent amb comportaments realment incívics i fins i tot actes vandàlics. S'ha de gestionar però no volem fer-ho de manera unilateral, els veïns són els que ho viuen cada estiu i hem de saber en què els afecta i com creuen que cal arranjar-ho.

Com és la relació entre els regidors?

Pel que fa a l'oposició, podem dir que fins ara han participat quan els hem convocat. I amb els companys d'equip, treballem molt. També cal dir que hem estat apagant focs i posant-nos al dia. Hem entrat i ens ha plegat l'administrativa. Hem estat dos mesos amb el secretari dos dies a la setmana. He hagut de tornar a fer les tasques d'administrativa!

Podríem llegir entre línies que no hi ha hagut un traspàs fàcil?

No. És que no hi ha hagut cap traspàs. A l'equip de govern sortint no l'hem vist per res i moltes coses han quedat pendents per voluntat seva. No entenem massa la raó, perquè si haguessin guanyat els seus, els de JUNTS s'hagueren trobat amb els mateixos problemes.