César Barrenechea (Valladolid, 1955) és optimista davant el repte de governar a Figueres i és ferm quan garanteix que tot ho trauran endavant, «ha de funcionar».

- Ja té experiència en l'àrea d'Esports, quina diferència s'ha trobat?

- Per destacar, cap, no hi ha hagut cap progrés. Tot continua igual.

- Una constant queixa és sobre els equipaments esportius.

- Manteniment ja n'hi ha però, a poc a poc, es van fent coses per millorar-ho. La idea d'aquest govern és acabar el nou pavelló i després, seria un desafiament construir una segona piscina coberta. Ara hi ha 2.100 abonats a la piscina que paguen tots els mesos per poder banyar-se i el que els hi oferim és bastant limitat. El que començarem a fer és buscar subvencions, perquè una piscina sol costar al voltant de 3,2 MEUR.

- Ara que treu el tema, en quina situació està el nou pavelló?

- De moment tot continua igual, no sé si farem alguna modificació de l'estructura però de moment és el que és. La primera fase calculo que s'acabarà al gener i a partir d'allà es continuarà. Però la inauguració del pavelló nou no es produirà l'any vinent.

- Creu que amb les instal·lacions que hi ha i el pavelló nou es cobreix la demanda dels clubs de la ciutat?

- Figueres té les mateixes instal·lacions que fa 30 anys i la població s'ha duplicat. Fer un pavelló nou seria un gran pas, solucionaríem força la demanda. Vull que sigui un pavelló molt popular, que entrin tota mena de clubs. Parlo de volei, gimnàstica rítmica, arts marcials, tenis taula?

- Hi ha previsió de donar suport als esports més minoritaris?

- Per mi totes les nenes i nens són iguals, independentment de la disciplina esportiva que practiquin. Molts clubs aporten a la ciutat moltes coses però hi ha alguns clubs que només pensen a augmentar i no poden, perquè les instal·lacions són les que són i, voler tenir molts nens i nenes és raonable però no és viable. Jo crec que les subvencions, que estan obertes a tothom, estan francament bé. Els clubs també han de valorar no només el que reben sinó el que deixen de pagar (aigua, llum, etc.).

- Altres demandes dels clubs són cobrir les pistes al costat del pavelló vell i millorar l'estadi Albert Gurt, què es preveu fer?

- Moltes coses però el primer que hem de fer és cercar-ho com Déu mana. Fins que no es tanqui, no invertirem diners públics a dins perquè els vàndals entrin i ho destrueixin tot. Cobrir les pistes del costat del pavelló, tot i que donaria més amplitud, segons les darreres converses que vaig tenir amb l'anterior govern, no es pot fer.

- Com sempre a l'estiu, destaca que la piscina es queda petita.

- Així és. El projecte de l'Olivar Gran consta de pavelló, piscines, coberta i descoberta, i dues pistes de tenis i dues de pàdel, però ha d'haver-hi diners. Sé que es necessita però hi ha altres assumptes en aquesta ciutat que són més prioritaris, que ens afecten els esportistes i els no esportistes.

- Com la neteja.

- Estem millorant, ja es veu una mica més de moviment, i més que se'n veurà. Els tècnics m'han dit que la maquinària que tenim fa 18 anys que treballa i que una d'aquest tipus té de vida vuit anys. El rendiment no és gens òptim, s'ha de comprar o llogar maquinària nova. Per això també el pla de xoc que vam anunciar. Hi haurà més personal, a través d'Ecoserveis, i més maquinària per deixar la ciutat com la vol tothom, neta. Al marge d'això, per molt que l'Ajuntament s'impliqui, que el personal d'Ecoserveis es trenqui l'esquena treballant, que la brigada netegi 24 hores al dia, si no ens conscienciem que hem de mantenir neta la ciutat complint la normativa que tenim, tirant les escombraries on correspon, oblidant-nos de tant incivisme com el que tenim, mai aconseguirem res. Ni amb un ni amb 24 plans de xoc.

- Com a regidor d'Espais Públics, com gestionarà perquè sigui més cívic i viu?

- Uf. Els espais públics com les places estan ocupades pels residents de la zona i el seu ús ja està molt determinat. De neteja ja estem fent algunes actuacions. Però serà una prioritat asfaltar i pintar els carrers per donar més sensació de neteja. Començarem també a canviar utensilis públics, com bancs, que els tenim i no s'han posat. Posarem contenidors nous, com ja hem fet al carrer Clerch i Nicolau per desfogar el carrer Nou, on no n'hi ha cap. També al carrer Méndez Nuñez perquè hi ha alguns punts que se satura. Ho posarem fàcil perquè al ciutadà li resulti còmode llençar les escombraries i ho faci bé.

- Què demanarà per les seves àrees al pressupost?

- Pavelló nou, piscina nova i la inversió principal serà manteniment i neteja. La convivència serà molt més fàcil per a tothom si tenim ordre, seguretat i neteja. També vull habilitar una nau que tenim [La Sagrera] perquè té unes condicions d'higiene que no són del tot adequades. Si el treballador no té condicionants dignes, no rendeixen igual. La primera premisa perquè tot tiri endavant és que el personal estigui content amb la feina. Tenim un equip humà que s'involucra molt en la feina i que està per la ciutat.

- Què hi ha del transport públic i les connexions amb Vilafant?

- Els autobusos podrien ser una mica més petits però el servei és bo, analitzant el nombre de passatgers que hi ha. Que hi hagi més freqüències té un sobrecost, que dubto que la ciutat ho necessiti. De les connexions amb Vilafant, de moment, no s'ha estudiat res.

- Hi ha molts projectes pendents, la seva política és finalitzar-los o engegar-ne de nous?

- S'hauran de mirar tots i valorar les prioritats de la ciutat en aquest moment. Hem rebut molta informació de cop però el passat, passat està. Aquests quatre anys anem a totes amb il·lusió i cap endavant.

President de l'Associació d'Amics del Castell de Sant Ferran

Compagina el càrrec de regidor amb el de president a l'Associació sense ànim de lucre Amics del Castell de Sant Ferran. Assegura que no hi haurà cap preferència en aquest aspecte i que es tindran en compte les actuacions ja previstes, com la d'aplanar la zona del que s'utilitza com aparcament fruit d'uns pressupostos participatius.

Lamenta que l'associació tingui una mitjana d'edat elevada, tot i que ha disminuït darrerament, se situa als 50 anys. Assegura treballar-hi per atraure gent jove. Considera que la relació entre el Castell i la ciutat ha de ser cordial i que «l'Ajuntament potser podria publicitar una mica més el Castell», confia en els seus companys Agnès Lladó i Alfons Martínez, per parlar-ho dins del Consorci.