19 de agost de 2019
19.08.2019
Torroella de Montgrí

Detecten una nova espècie de fong al Parc del Montgrí, les Illes Medes i el Baix Ter

És la primera vegada que es localitza a tot el món i es tracta de la troballa "més excepcional" del seguiment micològic que s'hi està fent

19.08.2019 | 13:18
L'espècie de fong localitzada per primera vegada al Parc del Montgrí.

L'Associació Micològica Joaquim Codina de Girona ha localitzat una nova espècie de fong a la Duna Continental del Parc Natural del Montgrí, les Illes Medes i el Baix Ter. Es tracta de la Psathyrella montgriensis, una espècie psammòfila, adaptada a viure sobre substrats sorrencs, com les platges o les dunes litorals que habita entre molses. És un bolet amb un barret cònic parabòlic de 5 a 15 mil·límetres, de color marró clar i peu amb un to marró grisenc.

Aquesta és la primera troballa que se'n fa a tot el món en el marc d'un seguiment micològic encarregat pel parc que des del 2017 està fent l'associació. Des del Departament de Territori asseguren que és la troballa "més excepcional" d'aquest estudi, que s'allargarà fins al 2020, amb l'objectiu de detectar possibles espècies de fong adaptades a les condicions singulars de la duna, que facilitin l'ús d'indicadors.

La troballa, publicada al Bulletin de l'Association des Mycologues Francophones de Belgique, no s'havia fet abans perquè l'espècie havia passat desapercebuda pel fet que únicament surt en condicions ambientals i èpoques molt concretes i en indrets molt singulars.

Aquest és el segon cop que l'Associació Micològica Joaquim Codina descriu una nova espècie de Psathyrella a Catalunya. L'any 2018 ja va publicar al mateix butlletí un article mitjançant el qual va descriure una altra nova espècie, Psathyrella codinae, en un àmbit urbà com és el Parc Nou d'Olot.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
anteriorsegüent