Figueres és una població interior en la qual no hi ha un depredador natural dels coloms, des de l'entitat Lex Ànima apunten que «hi ha moltes queixes veïnals i acceptem la situació, però sempre existeix una solució ètica, eficient i legal». En el cas de les aus, i concretament els coloms, existeix el pinso anticonceptiu. Vila-sacra, per exemple, ha rebut una felicitació en els premis Ànima, una iniciativa de la CPDA de l'ICAG, i els resultats «són molt satisfactoris». Però hi ha moltes més ciutats catalanes i italianes que ho gestionen a través d'aquest mètode «és una solució a curt termini més econòmica i més eficaç».

Segons les dades d'un informe del consistori barceloní i la Universitat de Barcelona, a la ciutat comtal, en un any, ha disminuït la població de coloms entre el 30 i el 60%. Des de l'entitat, recorden que la captura i l'extermini dels coloms és il·legal «s'està vulnerant una normativa europea que determina que no es poden capturar aus. Alhora, es vulnera la llei de protecció d'animals de Catalunya», i avisen que «quan ens arriba un cas així, el primer és contactar amb el responsable per a explicar-li que està incurrent en una il·legalitat i assessorar-lo en les solucions. Si tot i això continuen per aquesta via, Lex Ànima els denunciarà per incomplir la llei».

Magda Pujol recorda que, a Figueres, «fa un parell d'anys, vam assessorar ERC en l'elaboració de la moció a l'Ajuntament per utilitzar pinso anticonceptiu», un text avalat pel PSC i CExF, amb el suport del PP i Cs. Fins ara aquest mètode no s'ha aplicat per «manca de voluntat de l'exregidor de Medi Ambient». Després de la primera reunió amb la nova regidora, Sònia Trilla, «confiem que a partir d'ara s'apliqui la moció de l'ús d'aquest pinso». Una acció en la qual no només estaria a favor l'actual equip de govern i Cs, sinó també el principal grup municipal a l'oposició, que ho incloïa en el seu programa electoral.