L'Ajuntament de Figueres ha presentat aquest matí del 3 de juliol el cartipàs que distribuirà i organitzarà les àrees de govern. El quadripartit, representat per cada un dels líders, ha mostrat la nova estructura «moderna, àgil i funcional», com ja havia avançat l'alcaldessa Agnès Lladó. Per Lladó és «un govern fort i cohesionat, una organització centrada en les necessitats de la ciutat i que centrarà tots els esforços a millorar el dia a dia dels figuerencs». La prioritat, senyalen, seran l'atenció a les persones, el progrés econòmic, la seguretat i la millora de l'espai públic.

Aquestes tres àrees seran encapçalades pels Tinents d'Alcaldia: Pere Casellas, que també serà el vicealcalde, i el responsable de Seguretat, Acció cívica i Barris; Jesús Quiroga, portarà l'àrea de Progrés Econòmic, Cohesió social, Servei a les persones i Civisme i serà el responsable de Serveis socials, empresa i ocupació, formació i indústria; i Maria Gratacós, l'àrea d'Economia, Serveis Generals i Nou Govern, que afecten les àrees d'economia i hisenda, patrimoni, règim intern, govern obert i administració electrònica i transparència.

De l'àrea encapçalada per Casellas dependran els regidors: César Barrenechea, Ester Marcos, Sònia Trilla i Xavier Amiel. Sota el lideratge de Quiroga hi haurà les regidories de la propia alcaldessa Agnès Lladó, les de Josep Alegrí, César Barrenechea, José Castellón, Alfons Martínez i Ester Marcos. I, de l'encapçalada per Gratacós dependran: Lladó, Trilla, Castellón i Marcos.

El regidor Xavier Amiel (Canviem Figueres) serà el responsable d'urbanisme i mobilitat. Alfons Martínez (PSC) serà el responsable de cultura i turisme. El regidor Josep Alegrí (ERC) portarà les àrees d'educació i infància i joventut. José Castellón (Guanyem Figueres) s'encarregarà de serveis comunitaris, habitatge i foment de la participació. La regidora Sònia Trilla (PSC) tindrà les competències d'organització-contractació, recursos humans i medi ambient. El regidor César Barraenechea (PSC) serà el responsable d'esports, serveis urbans, espai públic i manteniment. I finalment, Ester Marcos (ERC) tindrà les competències de comerç i mercats, festes, cooperació, noves tecnologies, sostenibilitat, promoció de la salut, gent gran i diversitat funcional.

Pel que fa a les retribucions, hi haurà quatre dedicacions exclusives que seran per l'alcaldessa i els regidors Barrenechea, Marcos i Trilla. I dues dedicacions parcials que seran per Casellas i Castellón. La distribució s'ha fet, segons indica Lladó, «pel volum de feina i l'estructura de l'Ajuntament», consideren que són regidories de les àrees que «necessiten dedicació exclusiva a la ciutat». Han indicat que hi haurà tres càrrecs de confiança, com a l'anterior mandat.

Mantindran els sous del passat mandat, tret del destinat al Cap de Gabinet, que es veurà reduït «considerablement» ja que, indica l'alcaldessa, «creiem que tenia un sou elevat».

Aquesta proposta arriba després de més de deu dies de la investidura, un termini que l'alcaldessa considera que «no s'ha trigat tant» però, en tot cas, afegeix que ha sigut perquè han volgut «conèixer totes les àrees, tot el personal de l'Ajuntament i continuar amb l'activitat diària de la ciutat, que no s'atura».

El proper dilluns se celebrarà el ple que portarà a aprovació el nou organigrama plantejat.