L'Institut d'Estudis Empordanesos (IEE) promou enguany, juntament amb en Joan Armangué i en Pere Gifre, el Congrés Des del Banc del General mirant el futur, homenatjant la figura d'Eduard Puig Vayreda.

Coincidint amb l'aniversari de la seva mort, l'IEE ha realitzat diferents activitats i vol tancar el cicle amb aquest congrés programat pels dies 4 i 5 d'octubre a l'Auditori Caputxins de Figueres, del qual se'n derivarà també la publicació dels Annals de l'IEE prevista per l'any 2020. Per aquesta publicació es fa una crida a tothom qui vulgui participar, poden presentar els seus articles abans del 31 d'agost a congres@iee.cat amb un primer resum que es valorarà.

El congrés s'estructurarà amb sis taules de treball. L'exalcalde de Figueres i membre de l'IEE, Joan Armangué, explica que l'objectiu del congrés és «recollir el pensament d'en Puig Vayreda i la seva visió sobre la ciutat i l'Empordà amb una mirada cap al futur». Els temes de treball són aspectes en els quals ell va tenir un paper destacat, «volen ser una aportació com a ell li agradaria que fos» on participaran experts de cada àmbit i són els següents:

  • Pintura Empordanesa: taula entorn el bagatge cultural, incloent-hi la literatura. Coordinada per Mariona Seguranyes, i formada per l'Alícia Viñas, l'Alfons Martínez i en Joan Manuel Soldevilla.
  • Difusió musical. Coordinada pel periodista Jordi Jordà i formada per Alba Albert (directora de Joventuts Musicals), Ismael Suñé (director de l'escola del Casino Menestral de Figueres) i Anna Carner (violoncelista).
  • Els centres d'estudis locals. Coordinada per Enric Saguer (UdG) i formada per en Narcís Figueres (UOC), Joaquim Nadal (UDG), Aymat Catafau (Universitat de Perpinyà).
  • Enologia. La vinya i el vi: taula entorn el vi i la gastronomia. Coordinada per en Xavier Albertí (president de la DO Empordà) i formada per en Josep Roca (sommelier al Celler de Can Roca), Xavier Fabrés (periodista i escriptor) i Anna Espelt (celler Espelt de Vilajuïga).
  • El periodisme local i comarcal. Coordinada pel periodista Jaume Guillamet i formada pels també periodistes, Santi Coll, Josep Maria Bernils i Anna Teixidor.
  • Política municipal en el context de la democràcia. Coordinada per l'Albert Testart i formada per en Josep Playà, l'Alfons Gumbau i en Narcís Genís.