Figueres ha decidit activar avui la fase d'alerta el DUPROCIM, el Pla de Protecció Municipal, per donar resposta a l'onada de calor que es preveu que duri fins el proper diumenge, a arreu del país. Entre d'altres, el DUPROCIM contempla mesures per atendre les persones més vulnerables. A més, segons informa l'Ajuntament, la piscina municipal serà gratuïta durant l'episodi d'alta calor (el punt més alt, informen que serà divendres al migdia).

La comissió que dirigirà la gestió del pla i que està coordinada per l'alcaldessa de Figueres, Agnès Lladó, i a on hi participen els regidors Pere Casellas i Jesús Quiroga, així com els responsables de la Guàrdia Urbana, Protecció Civil, Serveis Socials i altres serveis municipals.

De fet, des d'avui ja s'han reforçat els serveis previstos per encarar la pujada de les temperatures i s'han pres mesures que es mantindran durant l'episodi de calor. Entre aquestes destaca l'avís a les persones considerades més vulnerables, una intensificació de la presència de la Guàrdia Urbana i Protecció Civil de la ciutat i la gratuïtat de la piscina municipal.

Entrant al detall, aquestes són les mesures que s’han pres aquest matí:

  • Activar el DUPROCIM en fase d’alerta
  • Suspendre activitats esportives a l'aire lliure.
  • Suspendre activitats dels casals de lleure a l'aire lliure.
  • Dispositiu preventiu de Serveis Socials per visitar a les persones més vulnerables de la ciutat.
  • Comprar provisions d'aigua.
  • Habilitar el menjador social per acollir persones que viuen al carrer.
  • Repartir aigües entre els usuaris del transport públic, en cas que sigui necessari.

"Quan som fora de la piscina ens passem el dia a la dutxa"

Aquest dijous, molts figuerencs han optat per passar millor la calor refrescant-se a les piscines municipals (situades a la zona esportiva, rere l'hospital). L'Ajuntament ha adoptat, entre d'altres, la mesura d'oferir entrada gratuïta als col·lectiu més vulnerables: les persones majors de 65 anys, les embarassades i els menors de 12 anys. Alguns dels que hi ha anat aquesta tarda han celebrat la mesura. És el cas de la Júlia Bosch. Ella té 12 anys i és el primer dia que hi ve però diu que hi anirà més vegades i que li sembla molt bé que sigui gratuït. "Fa molta calor", conclou.

També els sembla bé a en Josep Bertran i a la seva dona, la Maria Camacho. Tots dos estan jubilats i estan abonats a la piscina però creuen que és una bona decisió tenint en compte les altes temperatures. Admeten que aquests dies és difícil aguantar la calor i que on s'està millor és a l'aigua. "Quan som fora d'aquí ens passem el dia entre dutxa i dutxa", assegura la Maria.

El vicealcalde, Pere Casellas, diu que les mesures adoptades són «necessàries» però recomana que la gent apliqui el sentit comú i es mantingui hidratada. «Entenem que amb aquestes actuacions podrem cobrir qualsevol contingència».

I és que a banda de la gratuïtat de la piscina, l'Ajuntament també ha acordat suspendre fins dissabte les activitats esportives a l'aire lliure, suspendre les activitats dels casals a l'exterior, fer un dispositiu preventiu dels Serveis Socials per visitar persones vulnerables o habilitar el menjador social per acollir indigents. També han limitat les hores d'exposició al sol dels treballadors municipals que estan al carrer.