L'Aula Magna de la UVic va celebrar, el passat dimarts 25 de juny, la cerimònia de lliurament dels Premis als millors treballs de recerca d'estudiants de batxillerat, que enguany arriba a la 21 edició. En l'edició d'enguany s'hi van presentar 177 treballs, 16 més que l'any anterior, provinents de 141 centres de 35 comarques diferents. En total es van premiar 35 treballs i es van repartir 12.000 euros en premis.

En la convocatòria es van premiar Xana Álvarez de l'Institut Cendrassos de Figueres ha obtingut un exaequo en la mateixa categoria pel treball "Som crítics amb el que llegim?"; Mar Cortés de l'Institut Cap Norfeu de Roses pel treball "L'Alzheimer: música per reviure".

L'objectiu d'aquest certamen, que és un dels mes antics i consolidats de Catalunya en el seu gènere, és promoure i incentivar la vocació científica i el gust per fer recerca en els futurs estudiants universitaris, tot premiant-los la feina ben feta.

Les comarques que més treballs han presentat són Osona i el Vallès Oriental amb 13 treballs cadascuna, seguides del Segrià i el Bages (11) i el Gironès (10). És destacable també la participació per primera vegada de centres de la Conca de Barberà i el Tarragonès.

Els premis es divideixen en cinc categories: Premi Bon Preu, dotat amb 2.000 euros, als millors treballs en l'àmbit de les Ciències Socials i Humanitats; Fundació Caixa d'Enginyers, dotat amb 3.000 euros, als millors treballs en l'àmbit de les Ciències; Premi Eumo_DC, dotat amb 2.000 euros, als millors treballs en l'àmbit de les arts; Premi específic Osona contra el Càncer, dotat amb 4.000 euros, i el Premi específic Institut Català de les Dones, dotat amb 1.000 euros, als millors treballs sobre perspectiva de gènere, aportacions de les dones al món dels sabers, prevenció de violències masclistes i igualtat d'oportunitats entre dones i homes.

L'acte de lliurament va ser conduït un any més pel professor de la Facultat d'Empresa i Comunicació, Enric Casulleras, i presidit pel vicerector de Recerca i Transferència de Coneixement, Jordi Collet. En nom de les entitats patrocinadores hi van assistir el director d'Operacions del Grup Bonpreu, Joan Sabartés; el director general d'Eumo_DC, Jordi Cano; el director de l'oficina de Vic de la Fundació Caixa d'Enginyers, Enric Prat; el vicepresident d'Osona Contra el Càncer, Eduard Batiste-Alentorn; i la presidenta de l'Institut Català de les dones, Núria Balada.