L'Institut de Castelló d'Empúries i l'estudiant Pau Ayensa, exalumne del centre, van rebre un reconeixement en el marc dels Premis de Recerca Jove (PRJ) del 2018. L'acte de lliurament dels guardons, que atorga la Generalitat de Catalunya a través de la Secretaria d'Universitats i Recerca i l'Agència de Gestió d'Ajuts Universitaris i de Recerca (AGAUR), es va celebrar el dissabte 1 de juny, a les dotze del matí, a Barcelona.

Els premis PRJ 2018 van reconèixer la rigorositat i l'excel·lència en els treballs científics de 88 alumnes de secundària catalans, i a onze centres de secundària.

Pel que fa al municipi de Castelló d'Empúries, es va fer una entrega a l'exestudiant de l'INS Castelló d'Empúries Pau Ayensa, pel treball de recerca que va fer durant el curs 2017-2018. En el seu projecte, el castelloní va investigar el mastocitoma, el tumor més comú en gossos, a través d'analitzar una vintena de casos pràctics de veterinaris.

Rebre el premi suposa aconseguir una quantitat de 750 euros. Els treballs presentats als premis eren de temàtiques molt diverses com ara física aplicada, ecologia o filologia catalana, i s'aproximaven a tots els camps de coneixement: des de les humanitats i les ciències socials, fins a les ciències experimentals i les tecnologies.

El centre educatiu INS Castelló d'Empúries també es va endur un dels onze guardons cedits a instituts. Aquest premi reconeix l'esforç del centre educatiu a l'hora de fomentar l'esperit de recerca entre els seus estudiants. El premi es basa en una subvenció de 2.500 euros, destinats a equipament de biblioteques i material docent.

Història des de 1981

El president de la Generalitat, Quim Torra, juntament amb la consellera d'Empresa i Coneixement, Àngels Chacón, varen fer l'entrega als guanyadors.

Els Premis Recerca Jove premien joves estudiants catalans des de l'any 1981. Des de llavors, la convocatòria s'ha seguit fins a l'actual edició de 2018, sense interrupció. Amb totes les edicions, s'ha arribat a formar una comunitat de 3.176 premiats, incloent-hi els d'aquesta convocatòria.