Conèixer una explotació familiar de productes làctics de més de sis generacions que té un ramat d'ovelles ripolleses, visitar un celler i fer un tast dels seus vins, degustar el Pa de Tramuntana, així com recórrer en trenet els productors ecològics del Parc Natural dels Aiguamolls de l'Empordà. Aquestes són només algunes de les propostes que ofereix l'Alt Empordà els dies 1 i 2 de juny en el marc de la quarta edició de Benvinguts a Pagès, la gran festa de la pagesia catalana que se celebrarà arreu del país i que permetrà experimentar la vida a pagès, redescobrir l'origen dels productes que es consumeixen cada dia i omplir el rebost. L'esdeveniment té com a eix central les visites gratuïtes a les granges, explotacions agrícoles, ramaderes i pesqueres del país, que es complementa amb la implicació de restaurants i allotjaments, així com amb la programació de nombroses activitats complementàries i divulgatives.

En concret, a la comarca de l'Alt Empordà hi prendran part quatre explotacions (Celler Martin Faixó, Mas Marcè - Làctics Peralada, Oli de Ventalló i Verdures i Llegums Can Puig), tres restaurants que oferiran el menú Benvinguts a Pagès (El Corral de Sant Quirze, Hostal Totsompops i Restaurant El Trull d'En Francesc), quatre allotjaments (B&B Can Subich, Can Xemeneies, Hostal Totsompops i Hotel President by Brava Hoteles) i sis activitats complementàries (El trenet del pagès I; El trenet del pagès II; Exposició: Pa & Fotografies de Francesc Guillamet; Port de l'Escala: visita a la llotja i al Centre d'Interpretació del Peix MARAM; Vins & Búnquers, i visita guiada amb degustació a l'Ecomuseu-Farinera).

Experiència rodona

El públic familiar i aquelles persones amb el paladar més exigent tenen al seu abast una experiència rodona que permet descobrir l'origen dels aliments, tenir contacte amb els animals i degustar els productes més saborosos i autèntics sobre el terreny i sense intermediaris. A través de la pàgina web es poden planificar les visites per territori o bé per producte i escollir qualsevol de les propostes de les granges i pagesos inscrites sense necessitat de fer reserva prèvia. Aquest any s'incorpora com a novetat l'opció de cercar pagesos que tenen produccions ecològiques. L'oferta de productes de proximitat i de temporada d'horta, fruita, verdura, làctics, carn, peix, oli, mel i cereals, entre d'altres, és molt complerta. L'experiència ha obtingut fins ara una magnífica acollida per part del públic, que puntua les visites amb una nota mitjana que supera el 9.

Rutes de cap de setmana

També es podran consultar les rutes de cap de setmana que es trobaran arreu del territori català i que són Costa Brava, Paisatges Barcelona, Costa Barcelona, Costa Daurada, Terres de l'Ebre, Terres de Lleidai Pirineus. Com a novetat, en aquesta edició, es mantindran durant tot l'any i permetran viure l'experiència Benvinguts a Pagès més enllà del cap de setmana de l'1 i 2 de juny. Els itineraris cobreixen diferents comarques i són de temàtica diferent depenent de cada territori en què s'inclouen productors, restaurants, allotjaments, activitats i altres visites d'interès turístic.

Xifres a tot el país

El cap de setmana de Benvinguts a Pagès comptarà amb la participació de 200 granges i explotacions agrícoles, ramaderes i pesqueres de Catalunya. L'experiència es complementa amb la participació de més de 130 restaurants, que ofereixen el menú Benvinguts a Pagès amb productes de temporada i de proximitat, i les estades a més de 200 allotjaments rurals. Finalment, durant el primer cap de setmana de juny també es programen més d'un centenar d'activitats complementàries (fires gastronòmiques, visites guiades, col·loquis, concerts, passejades i exposicions, entre d'altres).

Aposta per redescobrir el territori

El cap de setmana de portes obertes al món de la pagesia catalana ajuda a desestacionalitzar el turisme arreu del principat i esdevé una oportunitat per redescobrir el territori. Aquest mes de juny celebrarà la quarta edició consolidant-se com una proposta lúdica i de país que difon el món rural, posa en valor el sector primari i dóna a conèixer l'origen dels productes agroalimentaris que es produeixen a Catalunya.

Iniciativa que suma

Benvinguts a Pagès és una iniciativa de la Generalitat de Catalunya, en una actuació coordinada del Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, a través de Prodeca, i del departament d'Empresa i Coneixement, a través de l'Agència Catalana de Turisme. Hi col·laboren la Fundació Alícia, Consells Comarcals, Consorcis i Oficines de Turisme així com nombroses entitats i associacions del sector d'arreu de Catalunya.