Les terres fèrtils i humides que voregen el centre de la badia de Roses, banyades per les desembocadures dels rius la Muga i Fluvià, formen un territori amb història pròpia que els grecs, primer, i els romans, després, van descobrir ja fa moltes centúries. És ara, en temps de primavera, quan aquest territori mostra la seva màxima esplendor i fa de bon visitar des de qualsevol indret.

En una punta d'aquest petit país, hi trobem Castelló d'Empúries, una vila comtal que conserva encara tots els vestigis de la seva capitalitat medieval. Passejar pel centre històric és fer un viatge a través del temps. A la vila es pot visitar la Basílica de Santa Maria, a més del seu Museu Parroquial, i també altres edificis interessants que encara s'hi conserven, com la Cúria-Presó (del segle XIV) amb Museu propi, la Farinera -convertida en ecomuseu- l'antiga Llotja de Mar, la Casa Gran, antics convents, restes de muralles o el Pont Vell, entre altres.

16

Entre la Muga i el Fluvià, territori d'aiguamolls per visitar

Envoltada d'aiguamolls costaners, hi ha la gran Marina d'Empuriabrava, la zona residencial del municipi, genuïna pel seu disseny i única a Europa. Empuriabrava té més de 24 quilòmetres de canals navegables, a més d'un port esportiu, el més gran de Catalunya en nombre d'amarratges. Després de 50 anys d'existència, aquesta urbanització batega amb força com a epicentre de moltes activitats de lleure i comercials.

Als seus set quilòmetres de platges amples i de sorra, s'hi afegeix la gran oferta lúdica i d'hostaleria que ofereix el municipi castelloní. També hi ha l'aeròdrom, que permet la possibilitat d'arribar a la marina residencial per ter­ra, mar o aire. Empuriabrava és, per la seva situació geogràfica i les seves propostes, un dels centres d'esports d'elit més important de l'estat. No en va, posseeix el segell de Destinació Turística Esportiva.

Fauna i flora

Castelló d'Empúries es troba dins del Parc Natural dels Aiguamolls de l'Empordà, que destaca per la gran varietat d'aus que hi nien, al voltant de 330 espècies. El paisatge, la fauna i la flora que s'hi troben fan d'aquest espai natural un dels més importants de la Mediterrània. A l'Ecomuseu-Farinera, s'hi pot visitar l'espai Empordana't, el centre d'interpretació dels tres parcs naturals que hi ha a l'Alt Empordà.

El seu veïnatge amb Sant Pere Pescador està reforçat per aquest nexe d'unió que és el Parc Natural dels Aiguamolls, l'epicentre del qual és el centre d'informació del Cortalet. Més cap a Sant Pere Pescador, hi ha les torres del Matà, un observatori privilegiat sobre la badia de Roses i tota la plana empordanesa.

A peu on amb bicicleta

A peu o amb bicicleta, podrem arribar fins al riu Fluvià, font de biodiversitat faunística i vegetal, i Sant Pere Pescador, un acollidor poble agrícola i turístic que ens convida a gaudir de la natura i de moltes activitats de lleure i esbarjo. Les dunes de les platges de llargs sorrals, els cortals i els camps de conreu, les llargues fileres de fruiters i el caràcter rural de la zona, donen un aire especial a aquest territori que gaudeix d'una àmplia oferta gastronòmica i d'allotjament, amb alguns dels càmpings més ben considerats en l'àmbit europeu.

Pel camí podrem contemplar algunes edificacions singulars, com la capella de Sant Antoni, de marcada devoció dels agricultors i ramaders de la zona, o l'imponent edifici del Cortal Avinyó, el lloc de descans durant anys de la reconeguda família dels oftalmòlegs Barraquer.

Si voregem el Fluvià per qualsevol de les seves dues ribes, podrem observar els ocells que hi fan vida, especialment a la vora de l'Illa de Caramany o a la reserva del Mig de dos Rius.

De Sant Pere en podem dir moltes coses bones però, sobretot, no deixeu de tastar la seva excel·lent fruita.