El projecte de construir un Jardí Terapèutic a la terrassa de la primera planta del Centre Sociosanitari Bernat Jaume de la Fundació Salut Empordà (FSE) ha rebut un donatiu econòmic de 12.000 euros de l'Obra Social "la Caixa". Es tracta de la primera gran aportació que ajuda a finançar aquest projecte únic a la demarcació de Girona, després de les contribucions que han fet particulars i associacions i dels diners recaptats amb el concert de la coral juvenil Les Veus del Fluvià i la venda de bosses reutilitzables.

La col·laboració de CaixaBank i l'Obra Social "la Caixa" en la construcció del Jardí Terapèutic també inclou una campanya de Crowdfunding (micromecenatge solidari) que es du a terme a través de 20 oficines que l'entitat té principalment a la comarca de l'Alt Empordà. L'objectiu és recollir 3.000 euros més i oferir la possibilitat a particulars i empreses -siguin clients o no de CaixaBank- de participar en aquest projecte solidari.

Les aportacions es poden realitzar fins al 31 de maig des de qualsevol dels caixers automàtics, a través de CaixaBank Now o a través del portal www.caixabank.cat, garantint que el 100% de les donacions s'abonaran a la Fundació Salut Empordà. Tothom podrà donar els diners que vulgui, però a partir de 50 euros s'obsequiarà l'aportació amb un diploma, una visita guiada al jardí i una bossa reutilitzable.

L'aportació econòmica de 12.000 euros de l'Obra Social "la Caixa" s'ha formalitzat avui, durant la presentació de la campanya de Crowdfunding al Centre Sociosanitari Bernat Jaume. Hi han assistit el director gerent de la FSE, Martí Masferrer, el director del Bernat Jaume, Arcadi Boixaderas, la cap del Servei, Esther Celda, i el director territorial de CaixaBank a Catalunya, Jaume Masana.

"Aquesta aportació arriba en un bon moment per al jardí, en què ja es poden veure els resultats de les primeres donacions", ha agraït el director gerent, Martí Masferrer. I ha afegit que "esperem que aquests 12.000 euros ajudin a dinamitzar les col·laboracions de la comarca". I per Esther Celda, "aquests diners impulsen a fer realitat una il·lusió, la de millorar l'atenció als malalts de tot l'Alt Empordà". Ha tancat els parlaments Joan Company, patró de la Fundació Salut Empordà, que ha agraït el donatiu de l'Obra Social "la Caixa" i ha esperonat els professionals de la institució a seguir en aquesta línia d'innovació.

La construcció del Jardí Terapèutic

Malgrat no disposar del pressupost de 150.000 euros que costa la construcció del Jardí Terapèutic, les obres van començar a finals del mes de març i segueixen el calendari previst. Fins a dia d'avui, s'ha aïllat el paviment de la terrassa, s'han col·locat les jardineres i les pèrgoles i s'ha començat a muntar el reg i l'entarimat. Aquesta setmana s'està fent la plantació. La previsió és que el Jardí Terapèutic obri portes a finals del mes de juny.

Aquest espai exterior s'adreça a més de mil usuaris anuals, entre pacients, familiars i professionals del centre. Està dissenyat per a satisfer les necessitats físiques, psicològiques, socials i espirituals dels usuaris d'un centre sanitari, perquè els ajuda a mantenir el contacte amb la realitat i els proporciona benestar psicofísic. I esdevindrà una eina més del conjunt de tècniques, instruments i atencions que utilitza el Bernat Jaume per tractar les persones que s'hi estan.

El projecte va a càrrec del despatx Vitaller Arquitectura i dels jardiners Espai Can Mir. L'eix del jardí és la Mediterrània: no només com a concepte de paisatge, sinó com una manera d'entendre l'entorn. I està representada per un conjunt de plantes fàcilment reconeixibles per als usuaris i que a la vegada ofereixen moltes possibilitats d'interacció (aromàtiques, medicinals o de temporada). Es composa de diversos ambients i espais que el fan dinàmic. I amb l'objectiu de poder-lo utilitzar durant tot l'any, hi ha pèrgoles i porxos oberts.