El càmping Bassegoda Park d'Albanyà està a punt per acollir, aquest cap de setmana, la tercera edició de les jornades titulades Conviure amb Capacitats. Aquest esdeveniment sorgeix de la necessitat de crear un relat positiu sobre la discapacitat, deixant enrere el que se sol utilitzar, ple d'estereotips i prejudicis. «Es tracta d'un col·lectiu ric, divers i transversal a la societat que, com els altres, poden fer coses i excel·lir», explicava Mar Casas, organitzadora d'aquestes jornades.

El programa es desenvoluparà al llarg de dos dies, el dissabte 18 i el diumenge 19 de maig, en què s'oferiran un munt d'activitats i ponències gratuïtes molt diverses. Es podran escoltar de primera mà les històries de superació i talent dels ponents, que tenen relació amb la discapacitat i han aconseguit portar una vida totalment normalitzada i integrada. «Els ponents són exemples a seguir perquè el seu esperit de superació i integració els ha permès moure muntanyes en les seves vides», explicava Jan Millastre, organitzador de la jornada.

A part de les ponències, també hi haurà exposicions, jocs i activitats de lleure obertes a tots els participants i orientades amb un sentit constructiu i integrador. D'entre totes les activitats paral·leles destaca el taller de maquillatge de cicatrius a càrrec de Jan Millastre; un mercat que visibilitzarà associacions i entitats que treballen aquesta temàtica; i un intercanvi d'impressions, històries i anècdotes entre els organitzadors, que es farà abans del dinar benèfic de cloenda, el diumenge al migdia.

Faltava un lloc d'interacció

Les jornades van néixer fa tres anys i mig, quan els organitzadors i directius del càmping van conèixer la història de la Nàdia, una noia que havia estat atropellada per un conductor begut. La mare de la Nàdia transmetia una història de superació personal en solitari, i és que expressava la falta de suport que havia sentit durant tot el procés. És cert que a l'Empordà existeix un teixit associatiu important, «però feia falta crear un lloc on la gent amb discapacitat pogués interactuar amb gent en la mateixa situació que ells i que ha aconseguit excel·lir en la vida, tirant endavant els seus reptes amb normalitat», explicava Esteve Guerra, gerent del Bassegoda Park. Així doncs, el Conviure amb Capacitats es converteix en aquest lloc tan necessari.

Activitats també per a infants

Les jornades es van presentar el dimecres passat a la seu del Consell Comarcal de l'Alt Empordà amb la presència de la presidenta del Consell Comarcal de l'Alt Empordà, Montserrat Mindan; l'alcalde d'Albanyà, Joan Fàbregas; el gerent del Bassegoda Park, Esteve Guerra; i alguns organitzadors com Mar Casas, Jan Millastre i Montse Cufí. A l'acte, Guerra explicava que «el càmping intenta aportar a la societat una sèrie de valors, i sobretot als infants. Intentem que surtin del recinte sent millors persones i més savis: que surtin amb un pòsit». En aquesta línia, cal apuntar que durant els dos dies hi haurà activitats paral·leles per a infants de caràcter gratuït.

L'any passat aquest esdeveniment va reunir 300 participants en les seves activitats, i es va aconseguir recaptar 470 euros. Enguany, els beneficis generats durant la jornada es destinaran a l'associació Multicapacitats, de Girona.