Guanyem Figueres ha iniciat avui la campanya electoral amb un vídeo difós a les xarxes socials per visibilitzar els veïns de Figueres que no tenen dret a vot. Al vídeo, el cap de llista, José Castellón, i la candidata número 2, Paula Franquesa, exposen les problemàtiques entorn del dret a vot. Així, denuncien que la Llei d'estrangeria limita "enormement la participació política de les persones d'origen estranger". Castellón entén que "reconèixer el dret a la participació política a totes les persones que formen part de la ciutat implica assumir com a positiva la diversitat cultural i, fent-ho, contribuïm a la cohesió social dels nostres barris".

Guanyem Figueres proposa algunes mesures per a garantir la participació ciutadana i l'accés als drets fonamentals com, per exemple, la creació d'un servei específic d'acompanyament i seguiment institucional en la tramitació burocràtica dels processos d'obtenció de la nacionalitat, residència i altres drets de la ciutadania o d'un servei de dinamització i formació de veïns voluntaris que esdevinguin persones de referència per a les famílies nouvingudes. Amb l'objectiu de traspassar les barreres lingüístiques en l'atenció a les persones, Guanyem Figueres vol garantir que en les dependències municipals hi hagi tota la informació rellevant en els diversos idiomes de les principals llengües de la població, la presència d'intèrprets en tots els centres d'atenció primària i, alhora, fomentar l'ús social del català, col·laborant amb les entitats de persones migrades amb la finalitat d'estimular l'aprenentatge i l'ús del català.

Per altra banda, la candidatura manifesta que de l'empadronament depenen la materialització de drets i serveis com l'accés al sistema sanitari, el sistema educatiu o la possibilitat de regularitzar la condició administrativa. És per això que proposa facilitar l'accés al padró i l'emissió dels certificats que hi van associats, eliminant l'obligatorietat dels requisits de tenir un títol de propietat o contracte de lloguer d'un immoble, documents que no són obligatoris per a la tramitació del padró.