Des d'ERC l'Escala assumeixen el 'Pacte d’urgència pel patrimoni' que ha proposat la plataforma Fòrum l’Escala-Empúries a tots els partits polítics que es presenten a les eleccions municipals del municipi. Aquest document proposa quatre mesures de mínims per a salvaguardar el patrimoni cultural i paisatgístic del municipi i des de la formació republicana no s’ha dubtat en donar-li suport.

Les mesures que proposa el Fòrum són:

  1. Posar en vigència immediata la protecció de les cases del llistat existent en la proposta de modificació puntual del Pla General en l'àmbit del nucli antic (referida a sistemes i zones, edificis singulars, Illa Santa Màxima i catàleg d'edificis protegits) que es va elaborar el 2008.
  2. Acord per l'Estany de Poma. Compromís per a la protecció, accés públic i transformació de la zona en un parc municipal que serveixi com a pulmó del barri de Riells.
  3. Control preventiu preceptiu dels moviments de terra sota cota 0 per tal de protegir el potencial patrimoni arqueològic i els recursos hídrics dels aqüífers.
  4. Acord per prioritzar la reclamació i l'aprovació del Pla Especial de protecció de l'entorn d'Empúries.

A més d’acceptar el compromís proposat per la plataforma, des d'ERC l'Escala, es demana al consistori que s'apliqui «d’urgència» una aturada de llicències urbanístiques d’un any, «igual que es va fer amb l’aturada de llicències de la zona de l'estany de Poma, a totes aquelles cases que tinguin algun tipus de protecció acreditada, a l'espera de la redacció del nou POUM», informen des de la formació.

La candidata republicana Etna Estrems ha declarat que «el patrimoni i la cultura són béns que s'han de preservar perquè donen identitat a la nostra vila» i, en aquest sentit, afegeix que «ERC hi ha estat, hi és i hi serà sempre».