La formació Guanyem Figueres ha estat l'única, de moment, a organitzar un debat feminista amb candidates durant la campanya. La trobada «Som feministes i hem decidit guanyar» va tenir lloc el dissabte passat al Bar de la Cate i va acollir una vintena de persones. Les candidates Paula Franquesa, Gina Cortés, Sara Oliver, Núria Ramos i Emma Quesada van xerrar sobre feminisme i el que la seva formació farà en aquest àmbit.

Les cinc tenen clar que les institucions estan «molt lluny» de desenvolupar polítiques feministes, però que «és un error» pensar que els ajuntaments «tenen poc a fer». Una de les coses, indiquen, és aplicar transversalitat a les polítiques socials «perquè les desigualtats tenen a veure amb tot».

Guanyem Figueres es presenta com l'opció que «feminitzarà la política», la qual cosa no vol dir, matitzen, «només tenir dones a les llistes o al govern», sinó que significa fer polítiques feministes i «mesures d'acció positiva». Això passa, diuen, per no permetre fer polítiques contradictòries com les que, denuncien, que es fan actualment. Si des de l'Ajuntament, posen d'exemple, «no es té en compte que les dones cobren menys o que els costa més trobar feina, no s'aplicaran polítiques justes». La segona de la llista, Paula Franquesa, va explicar que un dels punts principals del programa és crear un full de ruta per implantar realment el pla d'igualtat, «aprovat però sense partida pressupostària», lamenta.

Des de la formació són conscients que «canviar totes les praxis» suposa que el que es pugui fer des de la institució «sigui invisible molt de temps» perquè s'ha d'analitzar la situació de la ciutat i com, senyalen, «no s'ha fet mai», es trigarà a veure els efectes.

Municipis valents

Està previst que avui dimarts 7 de maig, a les vuit del vespre, a la plaça de l'Església de Sant Pere es faci l'acte de campanya «Som municipis valents i hem decidit guanyar!» amb el candidat a l'alcaldia, José Castellón, el cap de llista per Girona, Lluc Salellas, i la número dos de Sumem Banyoles, Jana Soteras.