L’Arxiu Comarcal de l’Alt Empordà ha finalitzat la digitalització del fons documental que aplega tota la trajectòria teatral de l'actor, director i promotor empordanès Josep Antoni Tudela. Aquest fons s’inicia l’any 1963 i abasta fins la última representació de la Passió a Sant Climent Sescebes, el passat mes d’abril. Amb aquesta digitalització es posa a l’abast dels estudiosos i del públic interessat tot un arxiu de fotos i cartells que representen un recorregut molt complet sobre la història teatral de Figueres i comarca dels darrers 50 anys.

Josep Antoni Tudela va néixer a Portbou, on el seu pare feia de barber, i amb només tres anys la família va passar a residir a Figueres. Estudià fins als 14 anys, tot i que més endavant, va acabar el batxillerat i els estudis de comerç per lliure a la vegada que treballava tallant folres per a modistes. En aquests anys va conèixer a Antoni Montal i Josep Montalat, personatges destacats del món teatral figuerenc, atès que tenien una agència de viatges a les Galeries Fortunet on ell treballava. Va ser l'Àngel Esquadra qui va oferir-li participar en els seus primers Pastorets al Patronat de la Catequística.

Amb 18 anys va començar a treballar a l’empresa Trilladoras Avellana, però llegia teatre i poesia amb fruïció. La primera obra en què va participar va ser "Amor direcció prohibida" de Lluís Coquard, escrita el 1958, comèdia en tres actes, estrenada al Patronat de la Catequística de Figueres el 1964, amb el Grup Teatral Tespis, on feia el personatge de Ferran Gris. D'aquesta primera etapa teatral recorda el personatge de mut, que va fer a l'obra "Verbagàlia" el 1969 en homenatge a Víctor Català. Va compaginar la seva faceta d'actor amb la de director teatral, des del 1971 al 1974 i del 2005 fins al 2018 va prendre les regnes de l'Elenc Artístic Portbouenc, i també va muntar una companyia de teatre amateur al poble de Sils el 1979. Actualment participa amb la representació de la Passió a Sant Climent Sescebes.

Al llarg de la seva carrera ha passat per disset grups teatrals figuerencs tals com Arlequí, Tramunteatre, Teatre Estable i La Funcional, entre d'altres i, en tots ells hi ha representat obres destacables com "Andorra" de Max Frisch (1974), "L'endemà de bodes" de Josep Pous i Pagès (1983), "Leonce i Lena" de Georg Büchner (1994), "Canigó" de Jacint Verdaguer (1995) o "El jardí dels cirerers" (2011). La seva última obra com a actor va ser el 2018 amb "Viure en l'alquímia del ser", de Josep Palau i Fabre, amb la companyia Taller de Teatre de Figueres i representada a la Sala La Cate. Un any abans, el 2017 a Portbou, va finalitzar la seva carrera com a director teatral amb la comèdia "Angelina", creada a partir de l'adaptació d'uns textos de Josep Ma. de Sagarra, i representada per l'Elenc Artístic Portbouenc.