Els vianants que transiten per l'avinguda de Rhode han pogut comprovar, des del mes de gener passat, l'evolució dels treballs de creació del jardí públic del Mas de les Figueres, una vella aspiració local que s'ha fet realitat gràcies a la donació d'una part dels terrenys per part del seu propietari, Josep Oriol Martí Bagué.

Es tracta d'un espai d'alt valor paisatgístic, ja que trenca amb tota la línia d'immobles del front de mar rosinc. En el moment de tancar definitivament la cessió, Martí va expressar la seva satisfacció per «la preservació en el futur d'aquest espai verd gràcies a la seva destinació com a parc públic, del qual en podrà gaudir a partir d'ara tota la ciutadania i que es mantindrà lliure d'edificacions, tal com ha succeït des del segle XVI».

El projecte té un termini d'acabament previst per al pròxim mes de juliol. El projecte preveu una acurada distribució d'espais verds i zones d'estada, salvaguardant en tot moment la intimitat i privacitat del mas privat destinat a habitatge.

Segons el projecte tècnic, es tracta «d'un espai plaça adaptat a la topografia del terreny, que crearà una petita graderia que permetrà la realització d'activitats culturals de petit format a l'aire lliure, mentre que un camí travessarà la finca creant diferents zones d'estada, repòs i mirador, tot potenciant les visuals cap al mar. S'instal·larà una pèrgola lleugera i d'aspecte natural, per on s'enfilaran els ceps, els rosers i les buguenvíl·lies, i que dotarà d'ombra el recorregut del nou camí». El projecte també preveu la reserva d'espai per a la construcció del futur equipament sociocultural que s'hi vol fer.

Atenent el valor etnològic de la finca, l'extensa superfície destinada a enjardinament combinarà la vegetació autòctona existent i substituirà les espècies no autòctones, com ara els eucaliptus que perjudiquen les instal·lacions soterrades i exigeixen un gran consum d'aigua, per espècies adaptades al clima mediterrani costaner. A més, es plantaran espècies arbustives aromàtiques mediterrànies i ceps de vinya, que donaran testimoni de l'origen del mas amb el seu celler, posant de manifest l'activitat lligada als usos tradicionals del territori. També es preveu la plantació de rosers, com a element representatiu de la vila.

En el moment de rebre el terreny, l'alcaldessa Montse Mindan va agrair el gest del propietari en nom del poble de Roses «per aquest doble regal: la incorporació d'un parc públic i la preservació d'un testimoni singular i únic de la història local».