L'escola Carme Guasch i Darné té un pati més gran des de la setmana passada. El centre va demanar a l'Ajuntament, el desembre passat, una ampliació de la zona de lleure de l'alumnat, «teníem menys metres de pati que qualsevol altre alumne de la ciutat», recorda la directora de l'escola, Mireia Company. Davant les condicions «nefastes» i a l'espera de construcció i trasllat a unes noves instal·lacions, el centre va proposar al Consell Escolar Municipal l'ampliació del pati. A finals de gener d'enguany, la regidora de l'àrea d'educació, Núria Galimany, els va comunicar que acceptaven la proposta i tiraven endavant amb la reforma.

L'obra ha suposat una ampliació de 1.200 metres quadrats i tindrà una pavimentació de sauló compactat. El camp que envolta l'escola s'ha vist reduït tot i que des de l'Ajuntament asseguren que no s'ha tallat cap arbre per fer aquesta obra. Per l'escola és una ampliació suficient, «l'entorn natural no permet ampliar-ho més», senyala Company, qui mostra també la satisfacció amb el resultat, «és el que demanàvem».

Escola amb barracons

La demanda de construir una nova escola és àmpliament coneguda per tota la societat figuerenca. Desenvolupen l'activitat educativa des de fa més d'una dècada en unes instal·lacions prefabricades de mòduls i, tal com informen des del centre, no tenen constància de novetats i resten a l'espera.

El mes de novembre passat es coneixia la notícia que l'antiga presó de Figueres passava al Departament d'Ensenyament de la Generalitat perquè es pogués tramitar la instal·lació de l'escola allà. Actualment, sense els pressupostos de la Generalitat aprovats i en ple període electoral, sembla que no està previst que la nova escola sigui una realitat a curt termini, de moment, no compta amb partida pressupostària.

El conseller d'Educació, Josep Bargalló (ERC), ja va preveure aquesta situació el novembre i va anunciar que, si no hi havia pressupostos, el projecte del Carme Guasch i Darné s'inclouria en el Pla d'Infraestructures Educatives. La Comissió d'Educació del Parlament, a proposta de Ciutadans, va aprovar, fa unes setmanes, la inclusió de l'escola en aquest pla, una partida en el pressupost per a la construcció de l'escola, la redacció de l'avantprojecte, del projecte bàsic i executiu, i assegurar que el centre d'obra es posi en funcionament el curs 2020-2021.