La nau de l'antiga cooperativa Ricardell de Pont de Molins ha acollit, aquests darrers anys, una important col·lecció d'eines, màquines i vehicles vinculats a la història de l'evolució industrial de la comarca i del país. El promotor de la col·lecció va ser l'empresari llersenc Joan Cabañó. L'any 2014, el col·leccionista i l'Ajuntament de Pont de Molins van arribar a un acord per a convertir la cooperativa en un espai expositiu obert al públic. Cabañó va morir el maig del 2016 i fa unes setmanes l'Ajuntament va notificar a la seva família que no renovaria la cessió de l'espai.

Durant aquest temps, han estat molts els visitants que s'han acostat per veure l'extensa exposició d'eines relacionades amb la indústria, el camp, la vinya i el vi i l'evolució del món de l'automoció amb tota mena de vehicles històrics, entre els quals hi ha una impagable col·lecció de la majoria de motocicletes, i algunes bicicletes, fabricades a Figueres en el transcurs del segle XX amb marques com Rieju, Ruter, Gimson i Maf. També hi ha un assortit molt important de motors de regar de la factoria Fita o de la firma Caixàs. Entre les peces històriques que es podien veure a Pont de Molins hi ha una màquina de batre molt antiga de la fàbrica figuerenca Avellana, referent en el món agrari de la comarca.

«Tot aquest material ha estat taxat i el seu valor és molt alt. No tenim cap intenció de vendre les peces vinculades a la història de la nostra comarca i a la de Figueres, però necessitem trobar una solució, ja que l'Ajuntament de Pont de Molins ens ha posat de termini fins al mes de setembre com a data límit per a treure la col·lecció», expliquen Jana Cabañó i la seva mare, Anna Juanola.

Úniques o difícils de trobar

El material exposat també ha estat analitzat per un expert del Museu Nacional de la Ciència i de la Tècnica de Catalunya, ubicat a Terrassa. «Després de veure el material que tenim, ens van enviar un informe que corrobora la seva importància amb peces úniques o quasi úniques, i d'altres que són molt difícils de trobar», diuen les propietàries.

La seva il·lusió seria «trobar un nou emplaçament per a tota la part de la col·lecció que volem preservar. Creiem que allò que va guardar durant anys Joan Cabañó té un valor històric que no es pot deixar perdre, però sense un nou espai adequat, la continuïtat de la col·lecció no està assegurada».