Les eleccions d'aquest diumenge passat, tant a Espanya com a Catalunya, han vingut determinades, davant les expectatives d'una possible victòria de les dretes, per la mobilització de l'electorat, que ha donat uns resultats clarament favorables a les esquerres, els socialistes a Espanya i ERC a Catalunya.

Unes eleccions que han comportat la derrota dels radicalismes. Per una banda, la coalició de dretes amb un discurs influenciat per l'extrema dreta; per altra, el sector independentista dirigit pels presidents Torra i Puigdemont, on ha planat el bloqueig en la formació d'un nou govern.

És evident l'anormalitat política que vivim amb uns candidats empresonats i enmig d'un judici al Tribunal Suprem, situació que ha radicalitzat les posicions a la política espanyola i catalana. Però aquest diumenge els radicals, d'un costat i l'altre, han perdut. Les eleccions han estat un triomf de la moderació. El politòleg Antoni Gutiérrez Rubí escrivia fa pocs dies que «la moderació no és conservadora, és una actitud basada en el diàleg i la ponderació» i pronosticava que «a Catalunya hi ha una nova centralitat en la qual la moderació es perfila com un instrument per avançar». La victòria del PSOE a Espanya i d'ERC a Catalunya, amb uns bons resultats del PSC i una posició clau d'Unides Podem i Comuns, obre el camí d'una nova etapa que ha d'estar guiada pel diàleg i el pacte.

Les eleccions de diumenge també han donat lloc a un nou mapa polític a l'Alt Empordà on ERC s'imposa a la majoria de municipis, inclosa la capital, superant clarament JxCat, que només guanya en quatre municipis, i perdent per pocs vots a Roses, on guanya el PSC. Els altres dos municipis, Sta. Llogaia d'Àlguema i Vilamalla, hi guanyen PSC i Cs, on a les pròximes eleccions municipals només es presenta una llista vinculada a JxCat.

Les eleccions del 26M no seran una segona volta de les viscudes aquest diumenge, seran un nou partit amb nous protagonistes. El nou mapa polític sorgirà, també, del triomf de la moderació basada en el pragmatisme, el diàleg, el pactisme i per la capacitat de generar confiança i empatia amb la ciutadania.