29 de abril de 2019
29.04.2019
ELECCIONS GENERALS

El Congrés i el Senat es constituiran el 21 de maig en plena campanya de les municipals i europees

Els diputats hauran de triar els membres de la Mesa i començarà la ronda de contactes del rei Felip VI per a la investidura

29.04.2019 | 11:13
Pedro Sánchez fent-se un petó amb la seva dona a la seu de Ferraz.

El Congrés dels Diputats i el Senat es constituiran el dimarts 21 de maig en plena campanya electoral de les municipals i europees, tal com va fixar el decret de dissolució de les Corts publicat el 5 de març. La sessió constitutiva començarà a les 10 del matí i tindrà com a objecte triar els membres de la Mesa. Els partits hauran d'arribar a acords per escollir-ne la presidència -cal majoria absoluta en primera votació i simple en segona- i després per repartir-se les quatre vicepresidències i les quatre secretaries. Per fer-ho hauran de pactar entre ells a només cinc dies de les eleccions del 26 de maig. A partir d'aquí començarà la ronda de contactes del rei Felip VI per sondejar-los sobre la investidura. No hi ha termini perquè el monarca proposi un candidat però podria celebrar-se les primeres setmanes de juny. Quan es convoqui una primera investidura començarà a córrer el termini de dos mesos per intentar-ne una de nova, en cas que fracassi el primer intent, i si s'esgoten els dos mesos s'haurien de convocar noves eleccions, tal com va passar després de les eleccions espanyoles de 2015.

Per a la sessió d'investidura, si el candidat no és triat per majoria absoluta -més de 176 vots- en una primera votació se n'hauria de fer una segona a les 48 hores on només cal majoria simple, és a dir, que hi hagi més vots a favor que en contra. A banda, un cop constituïdes les Corts, els diputats tindran cinc dies per formar els grups parlamentaris i en un termini màxim de quinze dies s'haurà de celebrar la sessió solemne d'apertura de la legislatura.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
anteriorsegüent