Un total de 180.114 ciutadans s'encarregaran aquest diumenge d'atendre les 60.038 meses electorals repartides per tot l'Estat per a les eleccions generals d'aquest diumenge, una tasca per la qual cada un d'ells cobrarà 65 euros en concepte de dieta, 1,76 euros més que en els comicis de juny de 2016.

Com en cada procés electoral, els ajuntaments van ser els encarregats d'escollir per sorteig als presidents i vocals que hauran d'atendre les més de 60.000 taules que es constituiran en els 23.196 col·legis o locals electorals que es van a habilitar.

En total, són 180.114 els membres titulars de les meses electorals seleccionats, 7.500 més que en els comicis de fa tres anys, i 360.228 els suplents, 15.000 més que en les generals de juny de 2016.

Participació obligada i imprescindible

La seva tasca comença a les 8.00 hores de diumenge, que és quan estan convocats. La cita és per al president i els dos vocals elegits, però també per als suplents (dos per lloc), que han d'acudir al col·legi electoral per si fallen els titulars, el que suposa una mobilització en total de 540.342 persones a tot el país . Les taules no es constitueixen sense aquests tres càrrecs i, si falta algun, la Junta Electoral pot obligar els primers votants que s'apropin a formar part de la taula.

Un cop constituïdes les taules, a les nou del matí s'obriran els col·legis electorals, on es podrà votar fins a les 20.00 hores. A cada taula aquest diumenge hi haurà dues urnes, una per votar al Congrés i una altra per al Senat, i en els col·legis de la Comunitat Valenciana hi haurà una tercera per a les autonòmiques.

Tancats els col·legis es procedirà a l'escrutini en cada taula. El recompte inclourà els vots que hagin estat enviats per correu des d'Espanya i que seran afegits a la resta. Primer s'obren els sobres amb les paperetes al Congrés i, conclòs aquest procés, els del Senat. A la Comunitat Valenciana es comptaran en tercer lloc els vots de les autonòmiques.

Vots blancs o nuls

En el recompte, es considerarà vot en blanc aquells sobres del Congrés que no continguin cap papereta; al Senat, a aquesta opció es suma una altra, la de no assenyalar cap candidat amb una 'x'.

Els membres de les meses rebutjaran a més els vots nuls, aquells que no siguin paperetes i sobre oficials, les paperetes sense sobre, les que estiguin manipulades d'alguna manera, per exemple, escrites; també els sobres amb paperetes de més d'una candidatura (en el cas del Congrés) o les paperetes del Senat amb més creus de les permeses (més de tres a la Península, més de dos en el cas de Gran Canària, Tenerife, Mallorca, Ceuta i Melilla, o més d'un en el cas de Menorca, Eivissa-Formentera, Fuerteventura, Gomera, Hierro, Lanzarote i La Palma).

Conclòs el recompte, els membres de les meses han de completar les actes i lliurar-les on correspongui: el president portarà als jutjats de primera instància o de pau l'escrutini i un vocal esperarà que un funcionari de Correus reculli en el col·legi electoral còpia de l'acta de constitució de la taula i de la sessió. Paral·lelament, Interior haurà facilitat els mitjans tècnics necessaris per a comunicar les dades al Ministeri per via telemàtica amb idea d'oferir els resultats provisionals a la nit electoral.

A més de tenir dret a una dieta, els ciutadans que hagin format part de les taules i que siguin treballadors per compte d'altri podran veure reduïda la jornada laboral del dia següent, és a dir, del dilluns 29 d'abril, en cinc hores.