La setena caminada a Sant Pere de Rodes tindrà lloc el pròxim diumenge 5 de maig i s'engloba en les activitats de l'Any Sant 2019 (una celebració que té lloc els anys en què el dia de Santa Creu -3 de maig- s'escau en un divendres), coincidint amb una jornada de portes obertes al conjunt monumental i un cicle de conferències.

Els participants de la pujada iniciaran l'activitat des de diferents municipis del Cap de Creus: Port de la Selva, la Selva de Mar, Cadaqués, Roses, Palau-saverdera, Pau, Vilajuïga, Llançà i la Vall de Santa Creu en direcció a l'antic poble de Santa Creu de Rodes. Allà, s'esmorzarà mentre es gaudeix de l'actuació musical del grup Caterva Empordà. Des d'aquest punt, els participants es dirigiran en cercavila fins el monestir on, després d'una ballada de sardanes, se celebrarà un dinar popular.

Un servei gratuït d'autobusos retornarà els caminants que ho desitgin fins els seus pobles d'origen. Per poder participar en la pujada és imprescindible fer la inscripció a la pàgina web de Via Pirena (www.viapirena.cat), on hi ha tota la informació detallada de l'activitat.

Pujada a Sant Pere de Rodes

La pujada rememora els antics pelegrinatges que es feien al monestir, així com les celebracions dels Anys Sants que el van convertir en un centre espiritual de primer ordre. Després de sis edicions, l'esdeveniment s'ha consolidat com la jornada festiva del conjunt monumental que en les últimes edicions ha reunit de mitjana uns 400 caminants i més d'un miler de visitants al recinte en un sol dia. L'activitat és organitzada conjuntament entre l'Agència Catalana del Patrimoni Cultural del Departament de Cultura, l'Associació Via Pirena, el Parc Natural del Cap de Creus i l'Ajuntament del Port de la Selva, amb la col·laboració de la resta d'ajuntaments del Cap de Creus i també gràcies a l'esforç i la col·laboració desinteressada de més d’una quarantena de voluntaris i entitats, institucions i empreses del territori.

L’origen de l'Any Sant

La primera notícia documental de la celebració dels Anys Sants a Sant Pere de Rodes data de l'any 1370. Aquesta festivitat tenia lloc cada vegada que el dia de Santa Creu, el 3 de maig, s'esqueia en divendres. Llavors, s'iniciava un període en que tots els pelegrins i fidels que visitessin el monestir en determinades festivitats al llarg de l'any podien aconseguir importants perdons, entre ells la indulgència plenària, és a dir, el perdó de tots els pecats. Segons els documents antics, durant aquestes celebracions una multitud de pelegrins arribats de diverses parts del món enfilaven les muntanyes del Cap de Creus fins l'abadia de Rodes. I els mateixos monjos i la població del territori, s'apressaven a arranjar els ponts i camins que hi conduïen, per tal de facilitar l'accés als centenars o milers de persones que hi acudien.

Els Anys Sants de Sant Pere de Rodes, malgrat que amb algunes interrupcions causades per moments de crisi i conflicte, es van continuar celebrant fins l'any 1697, data de la darrera celebració a causa de les guerres i els continuats saquejos que va patir el monestir. L'any 2013, des del Departament de Cultura i en col·laboració amb institucions, entitats i voluntaris del territori, es va recuperar l'antiga festivitat dels Anys Sants per evocar els antics pelegrinatges a Sant Pere de Rodes.

Programació de l'Any Sant 2019

S'inaugurarà el proper divendres 3 de maig a les 18:30 hores amb la presentació del llibre El conjunt monumental de Sant Pere de Rodes i la celebració d'un concert a càrrec de les corals del cap de Creus a les 20 hores. El programa es completarà durant la resta de l'any i fins l’abril del 2020 amb un cicle de conferències a diferents pobles del territori en què s'explicaran les darreres recerques sobre el conjunt monumental. El diumenge 5 de maig de l'any 2020 se celebrarà la VII Pujada a Sant Pere de Rodes i amb ella s'iniciarà un nou cicle que culminarà amb la celebració d'un nou Any Sant el 2024.