Marta Pedrerol (1959) és metgessa de família i compta amb una àmplia trajectòria en la direcció de centres d'atenció primària, en centres assistencials hospitalaris i en la gerència del Servei Català de la Salut a Girona. Des de mitjans del 2015 és la directora de l'Àrea Bàsica de Salut de l'Escala, que és gestionada per la Fundació Salut Empordà.

Em pot fer un retrat de l'ABS de l'Escala?

L'equip d'Atenció Primària de l'Escala dona servei a l'Escala, que és on tenim l'Àrea Bàsica de Salut, i a vuit municipis més, on hi ha consultoris locals. En concret cobrim els municipis veïns de Vilademat, Ventalló, l'Armentera, Torroella de Fluvià, Sant Pere Pescador i Vilamacolum. Del Baix Empordà també donem servei als municipis d'Albons i Bellcaire. L'equip que coordino està format per un grup d'entre 30 i 40 professionals, entre metges, infermers, auxiliars de clínica, personal d'admissions, ginecòlegs, pediatres, llevadores i odontòlegs. Pel que fa als consultoris locals, tiren endavant gràcies a unitats assistencials bàsiques formades per un metge, infermers i administratius que s'hi desplacen en horaris concrets. Pel que fa a l'equipament, cal dir que estem ben servits, però sempre t'agradaria tenir-ne més per poder oferir més serveis.

Des que és a la direcció, s'han implantat diverses novetats en qüestió de salut. Quines són les més importants?

Des de fa sis mesos tenim un servei nou molt important, i és que un optometrista es desplaça al CAP de l'Escala per fer revisions d'agudesa visual i retinografies. Una altra novetat implantada des de fa un parell d'anys és que ara els professionals del CAP poden fer cirurgies menors que no requereixin ingrés. A part d'això, també hem afegit nous serveis com la crioteràpia, que consisteix a treure lesions dèrmiques amb nitrogen líquid; i les infiltracions en articulacions, freqüents en dolors crònics de persones grans. Avui dia estem estudiant com realitzar ecografies des de l'atenció primària.

Fa poc més d'un mes, el càmping Illa Mateua va fer una donació de 20.000 euros al CAP de l'Escala. En què s'invertiran?

En millorar els nostres aparells i equipaments. Aquesta donació la invertirem per millorar la tecnologia dels electrocardiogrames i dels Holters de pressió arterial. També volem invertir-ho en les butaques d'extraccions, que es reclinaran de manera automatitzada, i en unes lliteres amb sistemes hidràulics. De moment, els aparells mèdics que tenim són els adients pel que podem fer des de l'atenció primària, i això és molt important, ja que aquí som la porta d'entrada al sistema sanitari.

Feu una gran feina pel que fa a les activitats de promoció de la salut. Per què és tan important?

Des del CAP hem fet una aposta seriosa pel que fa a les activitats de promoció de la salut i la salut comunitària, perquè creiem que són molt necessàries per millorar els hàbits de vida de les persones. Val a dir que cada euro invertit en promoció de la salut suposa un estalvi de 50 euros. Està demostrat que és una bona inversió, però és cert que els resultats no són immediats. Si ve una persona amb mal de coll, per exemple, se li dona un antibiòtic i millora. En activitats de promoció de la salut, en canvi, no es veuen resultats al cap de deu dies.

En què va consistir l'activitat que vau fer de salut bocal?

Amb motiu de la celebració del dia mundial del càncer oral, vam deixar la consulta oberta durant dues hores perquè la gent que volgués pogués venir a fer-se una revisió i a informar-se sobre els factors de risc.

L'abril és el mes de l'exercici físic. Què teniu pensat per aquestes dates?

Des de l'ABS de l'Escala ens hem sumat a diferents iniciatives del Departament de Salut. La primera és un repte saludable que es planteja l'objectiu d'arribar a les 10.000 passes diàries, i que es vehicula a través de l'aplicació mòbil O10K. Aquesta aplicació compta i suma les passes de tots els usuaris i professionals de l'ABS de l'Escala. Diversos CAP de Catalunya s'han unit a aquest repte, i hi haurà un premi per qui aconsegueixi fer més passes en total. De 148 participants en el repte, de moment nosaltres anem cinquens al rànquing. A part d'això, també hem organitzat una passejada saludable el 26 d'abril, des del CAP fins a la platja d'Empúries. En total seran uns set quilòmetres que es faran en dues hores, i es parlarà d'hàbits saludables amb la doctora Vegas i la infermera Raquel Salvatella, que lideren el tema de l'exercici físic a dins de l'equip. Per tancar aquest tema, també cal dir que des del CAP hem unit esforços amb l'Associació RunWomanRun, que organitza sessions gratuïtes d'entrenament per aprendre a córrer.

A finals de maig se celebra la XX Setmana Sense Fum. Organitzareu algun acte de sensibilització amb aquesta temàtica?

Sí. Aquest serà el tercer any que fem activitats en aquest marc. L'any passat vam posar una taula a fora del CAP des d'on els professionals intercanviaven cigarretes per pomes. També se'ls feia una prova amb el carboxímetre que ens va donar una associació local per mesurar el nivell de CO en sang dels fumadors; se'ls donava informació de què volia dir fumar; i feien enquestes del grau d'afectació, i sobre la motivació que tenien per deixar-ho. Per aquest 2019 repetirem el format, però ens acostarem a la comunitat. El dia 29 de maig anirem a la plaça de les escoles, al costat de l'INS El Pedró, on ens podrem acostar als adolescents i als pares i mares. El dia 30 farem el mateix, però al mercat de fruita de la plaça Víctor Català, on hi ha un perfil molt ampli de persones. També aprofitarem per donar informació d'unes sessions de suport a les persones que volen deixar de fumar que iniciarem al mes d'octubre.