El jaciment arqueològic d'Empúries-Museu d'Arqueologia de Catalunya va estrenar, el dissabte 13 d'abril, un plafó titulat «Ets a l'Empordà, país de vins», que s'ha instal·lat a l'entrada, al costat d'uns ceps de vinya, amb l'objectiu d'emfatitzar els vincles històrics d'aquesta activitat.

L'acte de la Càtedra del Vi i de l'Oli de l'Empordà i el Museu d'Arqueologia de Catalunya s'inclou dins la programació d'activitats del festival Vívid. A les dotze del migdia va arrencar una visita comentada pel recinte amb el fil conductor del vi, de la mà de l'arqueòleg-conservador Joaquim Tremoleda. En les diverses parades de l'itinerari es va explicar la importància del vi en l'època grega i romana, tant com a element econòmic, social com cultural.

En primera instància, a la visita tematitzada es va explicar que s'ha trobat documentació que demostra que hi havia persones de l'imperi romà que es desplaçaven a Empúries per «fer-hi una inversió moderna». En concret, destinaven capital a comprar terra, produir vi i comercialitzar-lo. A la trobada, també es va parlar de la importància del port d'Empúries, com a punt d'entrada de vins grecs o italians, i com a punt de partida de l'exportació vitivinícola a la Gàl·lia, a la frontera amb Germània i Itàlia, sobretot a Roma.

També es va parlar de la importància del vi com a element cabdal de la dieta de l'època, juntament amb el blat, «en un moment on encara no s'havien descobert aliments imprescindibles com la patata i la tomata», diu Tremoleda. El vi, però, també servia per fer festa, ja que era l'element principal dels «simpòsium», unes festes privades per a homes.

L'acte es va tancar amb el tast d'un vi, cortesia del Consell Regulador de la DO Empordà.