La cap de llista gironina d'Esquerra Republicana al Congrés, Montse Bassa, ha insistit en la necessitat de resoldre el futur de Catalunya a les urnes. En aquest sentit Bassa ha afirmat que "anem a Madrid a treballar per forçar un acord polític que faci possible la celebració del referèndum que compta amb el suport del 80% dels catalans. Un referèndum que serà possible si som forts i decisius a Madrid, i per això cal ser molts. Molts perquè el referèndum que qualifiquen d'impossible sigui inevitable".

"Com estem repetint en aquesta campanya anirem a Madrid sense línies vermelles, però tampoc xecs en blanc. I és a partir d'aquesta premissa inicial que proposem un acord per resoldre política i democràticament la situació de Catalunya", ha explicat Bassa.

En aquesta línia, Bassa ha explicat alguns dels eixos principals de la proposta que, per exemple, passa per "una taula entre partits polítics on el diàleg sigui l'eix principal de la relació, on es pugui parlar de tot, i on els acord es tirin endavant. En definitiva, que Sánchez torni a seure a la taula"

D'altra banda, la candidata gironina ha afegit que "proposem una llei que retiri totes les causes judicials contra un miler de persones vinculades al procés. Amb ostatges i amb xantatge és molt complicat tenir un diàleg sincer".