Els equipaments patrimonials de Catalunya organitzen diverses activitats per gaudir del patrimoni cultural aquesta Setmana Santa, com ara visites guiades i teatralitzades, tallers familiars, espectacles, entre d'altres.

El Museu d'Arqueologia de Catalunya (MAC) proposa participar en activitats per a públics diversos en totes les seves seus. A Barcelona, els dies 14 i 21 d'abril es pot gaudir de la visita guiada a l'exposició "L'esplendor dels castells medievals catalans". A més, aquests dos dies, les famílies amb infants de 6 a 12 anys poden participar també en el taller "La festa de Dionís" per descobrir de primera mà com eren els banquets a la Grècia clàssica.

A la seu d'Empúries del MAC, cada dia des d'aquest dissabte, 13 d'abril, fins al 22 d'abril, els visitants poden conèixer el jaciment amb la ja clàssica i divertida visita teatralitzada romana, en la qual els antics habitants de l'Emporiae romana del segle I dC explicaran com era la vida a la seva ciutat fa 2.000 anys. El dia 21 d'abril el jaciment ofereix la també visita teatralizada "Salve Populus!" per descobrir la història i els secrets d'Empúries de la mà de curiosos personatges. També els dies 19, 20 i 21 d'abril, hi ha programada una visita al jaciment per submergir-se en l'antiguitat a través de la tecnologia de la realitat virtual que inclou un nou punt al recorregut, l'àgora de la ciutat grega.

A la ciutat Olèrdola, també seu del MAC, aquest 13 d'abril els infants poden participar en una gimcana per seguir l'aventura d'un estrany viatger d'orient que va estudiar els secrets de les muntanyes d'Olèrdola. Se'ls proposa superar les nombroses trampes que aquest va deixar preparades pel Parc per amagar aquest misteriós secret.

El MAC Ullastret ofereix quatre activitats diferents durant la Setmana Santa. El 19 d'abril, en la visita teatralitzada "Terra d'Indiketes", un seguit de curiosos personatges de l'època guiaran als visitants a través dels carrers i edificis de la ciutat ibèrica. El 20 d'abril té lloc una visita guiada per descobrir com vivien els ibers, com es vestien, s'alimentaven o en què creien. El diumenge 21, els visitants poden gaudir de la ruta literària Josep Pla per explorar la relació de l'escriptor amb el jaciment arqueològic d'Ullastret i amb el món de l'arqueologia. Per últim, el dilluns 22 d'abril, les famílies tenen l'oportunitat de participar en un taller per aprendre com és la feina d'un arqueòleg.

La seu d'Ullastret també organitza, el diumenge 14 d'abril, la visita guiada "Els ibers i el mar" al poblat ibèric de Castell, a Palamós. És una visita vinculada a l'exposició temporal "Navegants d'aiguamolls. 2000 anys de secrets enfonsats" que es mostra al Museu de la Pesca de Palamós i que permet conèixer a fons l'evolució històrica del poblat i descobrir la vinculació dels ibers amb el mar.

Durant la propera setmana, els visitants del Museu d'Art de Girona podran visitar les exposicions temporals "Juan Batlle Planas: el gabinet surrealista" (fins el 26 de maig); i "De París a Girona. Mela Muter i els artistes polonesos a Catalunya" (prorrogada fins el 16 de juny). Els visitants del museu tenen a la seva disposició, també, l'entrada conjunta Girona Episcopal, que els permetrà descobrir els tres conjunts patrimonials més emblemàtics de la ciutat de Girona: la catedral de Girona, la basílica de Sant Feliu i l'antic palau episcopal, actual seu del museu.

Al Museu d'Història de Catalunya, amb l'activitat "Objectes prehistòrics", aquest 13 d'abril els més petits es poden endinsar en el món de les coves, les cabanes i les primeres cases per descobrir quines eines i utensilis es feien servir a la prehistòria. El 20 d'abril es fa l'activitat "Fem un retaule", en què els infants aprendran com eren les ciutats medievals en un moment de creixement i de construcció de les esglésies gòtiques.

El Museu Nacional de la Ciència i de la Tècnica de Catalunya (mNACTEC), a més d'altres activitats programades, ofereix els seus ja habituals tallers de Setmana Santa els dies 15, 16 i 17 d'abril. Amb "Vacances al Museu", els infants de 5 a 12 anys poden gaudir d'una sèrie d'activitats al voltant de la ciència i la tècnica per aprendre, de manera lúdica i entretinguda, aspectes relacionats amb la pasqua, la tecnologia i l'exposició "PERILL! Salvats per la tecnologia". El dijous 18 d'abril, de 10h a 13.30h, membres del Club Ferroviari de Terrassa fan circulacions de tren a la maqueta ferroviària del mNACTEC.

El Museu Nacional Arqueològic de Tarragona (MNAT) té programades visites comentades al Teatre romà i a l'exposició "TARRACO/MNAT", al Tinglado 4 del Port de Tarragona, els dies 14 i 21 d'abril.

El diumenge 14, el Centre de Restauració de Béns Mobles de Catalunya (CRBMC) ofereix una visita guiada gratuïta per donar a conèixer la importància i els valors de la conservació i la restauració.Activitats als monuments

Els monuments nacionals gestionats pel Departament de Cultura també han programat activitats especials. Al Castell de Cardona es podrà gaudir de la visita guiada "Sant Vicenç: Joia del romànic català", un interessant itinerari guiat per la Col·legiata romànica i els espais del vell castell medieval de Cardona per conèixer a fons el monument.

El dia 14 d'abril, la Col·legiata de Sant Vicenç estrena la 15a edició del Cicle de Música Sacra amb un concert del Cor de Sant Cugat, que interpretarà l'oratori El Messies de Händel sota la direcció d'Albert Santiago.

Al Castell Monestir d'Escornalbou es pot participar en la nova activitat "Quitèria, la minyona d'Escornalbou". Un dels arqueòlegs més famosos de l'època, Pere Bosch Gimpera, acompanyarà a la Quitèria, una de les minyones del servei, explicant vivències, anècdotes i històries per aproximar-nos a les primeres dècades del segle XX.

A la Canònica de Santa Maria de Vilabertran se celebra la visita teatralitzada "Les noces de Vilabertran", que descobreix als visitants, a través de l'humor de dos personatges entranyables, un dels successos més emblemàtics de la Canònica de Vilabertran: el casament reial que va posar fi al conflicte sicilià.

Al Monestir de Sant Pere de Rodes es fa l'activitat "Pirates i corsaris: les monedes d'or de Sant Pere de Rodes", una visita per a tota la família, plena de misteri, per ajudar al pirata Otxiali a trobar un tresor amagat.