El Treball de Recerca científic que l'estudiant castelloní de l'INS de Castelló d'Empúries Pau Ayensa va fer durant el curs 2017-2018 va ser guardonat amb el Premi de Recerca Jove 2018 (PRJ). Aquests guardons de la Generalitat de Catalunya volen fomentar l'esperit crític del jovent i doten els estudiants guanyadors amb 750 euros.

L'estudiant, nascut l'any 2000, va tenir una crisi de salut que li va fer despertar l'interès cap a les ciències de la salut. Quan mirava cap al futur, però, tenia un gran dubte: «Medicina o veterinària?». Ayensa va decidir aprofitar el treball per introduir-se en el segon àmbit. «Jo tenia clar que al meu treball volia tractar casos pràctics, i això va fer que em decidís per un tema de veterinària. Per qüestions de confidencialitat, és més fàcil tractar casos en animals que en persones». Arribats a aquest punt, es va decantar per un dels tumors més comuns en gossos, però que «encara se'n sap poc i falta investigació»: el mastocitoma. Així va néixer el treball titulat «Estudi dels mastocitomes en gossos», tutoritzat per Assumpció Aurich.

El seu objectiu era contrastar amb casos pràctics les premisses que s'apunten en els llibres de referència. Per fer-ho, va estudiar la incidència d'aquest tumor en una vintena de casos de la clínica Canis. Al final va concloure que algunes de les premisses es complien, però que en altres la seva recerca apuntava el contrari.

L'interès per la veterinària que se li va despertar a l'hora de crear aquest treball va fer que Ayensa optés per estudiar aquest grau universitari a la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), on actualment cursa primer i considera «molt dur perquè es necessita posar-hi hores».

Els Premis de Recerca Jove també va guardonar l'Institut de Castelló d'Empúries, com un dels millors centres en treballs de Recerca de Catalunya.

En la mateixa convocatòria també es va premiar el treball «Navegant amb la física. Aplicació de la física a la vela» d'Anna Masmartí, de l'INS de Vilafant.