El ple de l'Ajuntament de Palau-saverdera, celebrat l'1 d'abril, va aprovar amb els vots a favor de la coalició de govern Gent del Poble (GdP) i Alternativa per Tothom (AxT) suspendre pel termini d'un any la tramitació de plans urbanístics del Sector SUD-3 del municipi, zona envoltada dels olivars de Can Muni i de la carretera de Vilajuïga a Roses. Els regidors de l'oposició, del PDeCAT, es van abstenir. La moció aprovada inclou també un estudi tècnic que valorarà una modificació del POUM perquè el sòl afectat passi a ser d'interès públic no urbanitzable o amb protecció especial.

L'exposició de motius de la proposta d'acord es basa en l'escrit d'un veí del poble, que és el propietari d'un 49% dels terrenys afectats i no vol que s'edifiqui. La proposta d'urbanitzar aquella zona va arribar a l'Ajuntament el 2016 a través de la promotora Clapilcar SL, i no s'ha dut a terme perquè, segons va dir l'alcaldessa Isabel M. Cortada al ple, «el que plantejaven no ens agradava gens ni mica» i han anat fent esmenes.

Queixa ciutadana

Elisabet Blanco, veïna de Palau-saverdera, va sentir rumors que s'estava valorant la possibilitat de construir 79 nous habitatges a la part sud del poble, la coneguda com a Sector SUD-3. Abans de plantejar res, va anar a l'Ajuntament a ratificar que la informació era certa. Davant la resposta del consistori de no poder fer res per aturar-ho, uns 40 veïns van decidir ajuntar-se per fer pressió. Segons explica Blanco, van aprofitar una reunió de l'Associació de Veïns per explicar la situació i d'aquesta va sorgir la idea de formar una plataforma que lluités per la defensa d'aquests terrenys i del municipi.

Així neix la Plataforma Palau-saverdera que es va presentar dissabte passat en societat. La denúncia a la urbanització del Sector SUD-3 és, segons diuen al manifest, pel seu impacte social, mediambiental i econòmic. «Significa l'eliminació de més sòl agrícola, la poda d'oliveres i l'augment del consum d'aigua i de residus», diverses cases del poble estan buides, per la qual cosa consideren que «no cal seguir accentuant aquesta doble contradicció que caldria aturar» i, per últim, argumenten que «creure que aquest tipus de model urbanístic genera riquesa per al poble és un engany».

El municipi, per la plataforma, «ja té una marca que s'ha de cuidar i conrear: el Balcó de l'Empordà, al mig de tres parcs naturals» és per això que demanen «no devaluar-lo».

Estan treballant en una recollida de signatures per fer pressió i aconseguir incloure els terrenys del Sector SUD-3 dins del Pla Director Urbanístic (PDU) de la serra de Rodes i que es demani a la Generalitat que s'entri a formar part del PDU de revisió de sòls no sostenibles del litoral gironí, com ho són Castelló d'Empúries, el Port de la Selva i Roses. També volen que els terrenys siguin inclosos «amb caràcter d'urgència» a la moratòria de suspensió de llicències aprovada recentment per la Comissió Territorial d'Urbanisme. Segons diuen, la seva idea és continuar treballant a llarg termini, ja que «sembla que altra vegada [després de la crisi], es desfermen inèrcies i forces depredadores».