Aquest 2019 es compleixen 40 anys dels primers ajuntaments democràtics, i el nostre consistori ha volgut commemorar-ho amb un cicle de conferències, un acte de reconeixement a tots els càrrecs electes amb responsabilitats a l'ajuntament durant aquest període democràtic, i editant un llibre que repassa l'intens període de canvis i transformacions polítiques, socials, econòmiques i culturals que han permès al nostre país, a les nostres ciutats i pobles, desenvolupar-se en llibertat i assolir uns nivells de progrés i benestar inimaginables fa 4 dècades.

La publicació de Pere Guanter, prologada pel professor emèrit de la UdG, exregidor i exconseller, Joan Manuel del Pozo, actual Síndic de Greuges de la UdG, s'acosta exhaustivament a aquest període amb una visió historicopolítica dels darrers 40 anys, compilant dades dels consistoris que han passat per l'Ajuntament de l'Escala i recollint les principals actuacions que han transformat l'Escala els darrers 40 anys. No és només una relació de noms, dates i fets, sinó que també hi ha opinió i una fina ironia al llarg del llibre. Unes imatges curosament triades ajuden a situar gràficament al lector i ofereixen una segona lectura complementària del text.

La passió per la cultura és present al llarg dl llibre, però queda especialment patent al capítol «Les Utopies de la Cultura», on desgrana amb detall els principals moments i agents culturals de l'Escala que al llarg d'aquests anys han consolidat una imatge de vila marinera i cultural.

La celebració dels 40 anys de democràcia a la nostra vila serveix per fer un reconeixement a les més de 800 persones de l'Escala que s'han presentat a les municipals des del 1979, en més de cinquanta candidatures, i sobretot als regidors i regidores i als alcaldes que els veïns i les veïnes han triat per a treballar per al benestar i el creixement ordenat de la població, i han dedicat els seus coneixements, capacitat i temps a la política municipal.

Lluny queden aquelles primeres eleccions municipals del 79, quan la democràcia arribava a les administracions més properes a la ciutadania i s'iniciava un període il·lusionant per a la història del país. Quatre dècades més tard ens trobem en un moment convuls en què es debat una transició que va permetre iniciar el camí de la consolidació de valors democràtics, però que ens ha situat en un moment en què els símptomes d'involució i regressió fan del tot necessària la reformulació d'alguns conceptes i la reivindicació d'un nou paradigma democràtic.