El Premi d'Experiències Educatives Josep Pallach, que concedeix l'Ajuntament de Figueres, ha recaigut, en aquesta edició del curs 2018-2019, en les mestres Roser Espelt i Mercè Vilà, de l'Escola La Vila de Palamós, pel seu projecte "Gamifiquem l'aula a Primària! L'Antiga Grècia: El viatge a Emporion".

El Premi d'Articles Periodístics Josep Pallach, que atorga l'Ajuntament de Palafrugell, l'ha guanyat la periodista del Setmanari de l'Alt Empordà Mairena Rivas pel seu reportatge "Un diccionari de medicina pioner al món porta la firma de nens de Vilajuïga".

Per primera vegada, des que l'Ajuntament de Begur va instaurar, ara fa cinc anys, el Premi de Narrativa Curta Josep Pallach, aquest reconeixement ha quedat desert en les seves dues categories, la corresponent a alumnes d'ESO i la d'alumnes de Batxillerat i Cicles Formatius.

L'experiència educativa guanyadora, "Gamifiquem l'aula a primària! L'Antiga Grècia: el viatge a Emporion", és una proposta innovadora que s'adreça a alumnes de 4t, 5è i 6è i integra elements de patrimoni històric i artístic, com són les ruïnes d'Empúries. Roser Espelt i Mercè Vilà han explicat que, mitjançant la gamificació, és a dir el joc, s'arriba a l'alumnat de manera motivadora i personalitzada. "L'alumne esdevé el protagonista d'una gran aventura i quan supera els reptes proposats, aconsegueix punts que li serviran per millorar la seva classificació amb l'objectiu final del joc: passar de ser un esclau a ser un súper atleta", han exposat les mestres.

Pel que fa al reportatge periodístic premiat, "Un diccionari de medicina pioner al món porta la firma de nens de Vilajuïga", va aparèixer en les pàgines del Setmanari de l'Alt Empordà el 12 de juny del 2018. La publicació se'n feia ressò amb motiu de la presentació d'aquest projecte, pioner al món en el camp de la lexicografia, que han elaborat alumnes de vuit centres educatius de Catalunya, entre els quals hi ha l'Escola Santiago Ratés. El reportatge dona veu a un grup de representants de l'alumnat participant en la iniciativa i també inclou una entrevista amb la impulsora del llibre, la doctora en Lingüística de la Universitat Pompeu Fabra Rosa Estopà.

Veure Galeria

En l'acte de lliurament dels Premis d'Educació Josep Pallach, que s'ha celebrat aquest dissabte, 6 d'abril, al Saló de Plens de l'Ajuntament de Figueres, el president de la Fundació Josep Pallach, Josep Maria Soler, ha recordat que el 10 de febrer del 2020 es commemora el centenari de Josep Pallach i que cal començar a pensar a dedicar un gran homenatge al polític i pedagog. "L'Any Pallach ha de ser l'any del compromís social i l'educació", ha dit.

L'esdeveniment també ha comptat amb les intervencions de l'inspector de la zona del Departament d'Educació, Xavier Barranco; l'alcalde de Palafrugell, Josep Piferrer; la regidora de Cultura de l'Ajuntament de Begur, Mònica Martínez, i la regidora d'Educació de l'Ajuntament de Figueres, Núria Galimany. Entre el públic, no hi ha faltat la família més directa de Josep Pallach, la seva vídua, Teresa Juvé, i la seva filla, Antònia Pallach.