El consistori figuerenc debatia aquest dijous al ple un punt que ha generat especialment controvèrsia, l'ampliació de l'àmbit del municipi turístic a tota la ciutat. La proposta s'ha aprovat amb la diferència d'un vot (11 a favor, 10 en contra) i permet que els comerços de tota la ciutat puguin obrir els diumenges i festius des del Diumenge de Rams fins el 31 de desembre. Aquesta mesura ja s'aplicava al Rovell de l'Ou i fa uns mesos es va proposar aplicar-la a la zona de Vilatenim, ara es planteja per a tota la ciutat.

Unes cinquanta persones han protestat contra aquesta mesura minuts abans del ple i han demanat als polítics que hi votessin en contra.

Debat

Manuel Toro, regidor d'Hisenda i primer tinent d'alcalde, explica que Figueres és candidata a ser considerada turística perquè, "segons la normativa, compleix amb els requisits". L'augment de població de visitants durant la temporada d'estiu, la presència del Museu Dalí o la proximitat amb la frontera, són alguns dels aspectes que es valoren per optar a aquest nomenament. Toro explica que s'han afegit a l'expedient informes favorables de la Cambra de Comerç i de l'Organització de Consumidors i Usuaris de Catalunya, les quals consideren que "és beneficiosa" tant per a usuaris com a treballadors. També s'ha tingut en compte, diu Toro, la posició del sindicat CCOO el qual ha mostrat el seu rebuig (ha sigut el convocant de la protesta prèvia al ple) perquè "suposaria un empitjorament de les condicions en les contractacions". Amb aquestes consideracions, l'Ajuntament de Figueres, afegeix Toro, decideix tirar endavant la proposta per "posicionar Figueres com a destí turístic de Catalunya" així com "ampliar l'oferta turística de la ciutat". El regidor creu que seria "molt interessant" tirar endavant aquesta mesura.

Abans del torn d'intervencions, el portaveu de la CUP, Toni García, demana que, "davant la manca de consens" i la "delicadesa" del tema, aquest punt quedi fora de l'ordre del dia "per poder treballar-ho i aconseguir un consens més ampli", ha afegit. Proposta per la qual rep forts aplaudiments del públic assistent i l'alcalde, Jordi Masquef, dóna un recés de deu minuts. Se sotmet a votació i 11 regidors decideixen no deixar sobre la taula aquest debat de l'ordre del dia i continuar amb el seu debat.

Oposició

M. Àngels Olmedo, regidora del PP, ha mostrat el suport del seu grup a la mesura perquè "això és una millora per a la ciutat, per la proximitat amb La Jonquera, Empuriabrava o Castelló d'Empúries", municipis que, segons ha dit la regidora, també obren diumenges i festius. La seva intervenció ha estat interrompuda en diverses ocasions per la gent assistent al plenari amb queixes com "m'expliques com ho fem amb 800 euros" i també s'han escoltat riures quan Olmedo ha afegit que aquesta mesura "suposarà noves contractacions".

Pere Casellas, portaveu del PSC, considera que "això obeeix a decisions electorals" perquè creu que el govern municipal no ha fet res pel comerç i que "no es fa res" amb aquesta decisió d'ampliar un sistema que s'aplica al centre i "que no funciona", ha valorat Casellas. Els socialistes també creuen que "s'ha de parlar amb algú més que Comerç Figueres", referint-se als treballadors assistents al ple, els quals rebutgen la mesura per "no considerar als treballadors". En aquest sentit Casellas ha afegit que "s'ha de vetllar per l'interès de la ciutat però també pels treballadors i treballadores".

Òscar Vergés, de Compromís per Figueres, s'ha referit a la mesura que es va presentar fa uns mesos sobre la zona de Vilatenim i, per algun motiu que desconeix, ha dit, "aquella proposta no es va tirar endavant". Des de CxF es pregunten quants llocs de treball es crearan amb aquesta aplicació perquè, segons diu el seu portaveu, "no han presentat cap informe donant dades concretes de quants llocs de treball es crearan", pel contrari, consideren, "precaritzarà encara més les condicions laborals".

Toni García, de la CUP, ha pujat la intensitat del debat però parlant en el mateix sentit que els dos grups anteriors. Referint-se al govern ha dit que "l'últim que tenen present són els figuerencs i figuerenques", considera que la proposta és "precipitada" i creu que aconseguirà que "el petit comerç tanqui". A més, el portaveu cupaire ha lamentat que "fa poc tenia unes altres dimensions" (referint-se al projecte que afectava només Vilatenim) i, com ha dit el seu company Vergés, els informes que se'ls presenten "no són positius". Dirigint-se al públic assistent els ha dit: "volen que treballeu més per menys salaris tot i aprovar al ple mocions a favor de sous dignes i conciliació laboral", ha denunciat així García les contradiccions del govern local. "Benvinguts a la Figueres pobre", ha finalitzat.

Agnès Lladó, d'ERC, ha dit estar d'acord amb PSC, CxF i la CUP i ha assegurat que votaran un "no en majúscules" per ser una mesura "poc treballada" i que "no ha tingut en compte tots els sectors". Ha posat d'exemple la ciutat de Girona com a mostra de ciutat turística, "que no ha aplicat aquesta mesura", i des d'ERC plantegen preguntar-se per què. Lladó li qüestiona al govern un seguit de preguntes: "Quants locals han tancat? Quants comerços nous han obert? Quina valoració es fa de la declaració de municipi turístic al Rovell de l'Ou?". La portaveu republicana ha definit la decisió de "nefasta" per aquesta ciutat, sobretot, ha afegit, pels treballadors "en els quals m'incloc", ha aclarit Lladó.

Les intervencions de Casellas, Vergés, García i Lladó han rebut molts aplaudiments de les persones que han assistit al ple. Toro ha intervingut per donar les explicacions del govern i "no mítings polítics", ha dit. El primer tinent d'alcalde ha comentat que "generar activitat econòmica i augmentar els llocs de treball és un objectiu desitjable" i que "mentre nosaltres no actuem, ho estan fent al nostre voltant". El govern assegura que les dades "reals" els avalen i Toro no demana un "acte de fe" però sí "que confiïn perquè continuar i obtenir canvis no és adient".

Segon torn

En la següent ronda d'intervencions, els grups de l'oposició han reiterat el seu argumentari. "Quants llocs de feina es crearan", ha tornat a preguntar Vergés al govern. García els hi ha recordat que "la pobresa té nom de dona, que sembla que l'oblideu". Lladó ha volgut remarcar que "tant que els preocupa que la gent no vingui a Figueres, els primers que marxen són els figuerencs" i Casellas li pregunta al govern com "repercutiran els beneficis de les grans empreses als treballadors".

En un altre sentit, Olmedo l'ha assegurat al portaveu de la CUP que "des del PP mirem molt pel treballador", el que passa, segons la portaveu del Partit Popoular, "és que nosaltres som valents, el fàcil seria votar que no".

El partit de Ciutadans no ha fet cap intervenció ni aclariment sobre la seva votació.

El debat ha finalitzat amb la intervenció de l'alcalde Jordi Masquef, qui considera que el debat ha estat "intens i enriquidor" però que "barrejar aquest debat amb els drets laborals em sembla frívol" perquè, ha afegit, "crec que els 21 regidors defensem i defensarem els drets dels treballadors".

La proposta s'aprova amb onze vots a favor, del PDeCAT, PP i Cs, i deu en contra dels regidors del PSC, ERC, CUP i CxF.