Si existeix un sector que marcarà la diferència en la transició energètica neta i saludable és, sens dubte, el de la mobilitat, per la seva dependència als combustibles fòssils. En aquest sentit, les institucions internacionals i nacionals asseguren donar-li voltes a com combatre la contaminació i desgast que produeix el combustible fòssil i com implantar una energia renovable, més neta i saludable amb el medi ambient i les persones. Una dicotomia que es planteja complicada en un sistema on predomina el negoci.

La competència en matèria d'energia és compartida entre la Generalitat de Catalunya i el Govern espanyol, però és cert que els ajuntaments tenen la capacitat, i el deure, de promoure polítiques i actuacions encaminades a afavorir un tipus de consum i mobilitat més sostenible en detriment d'un altre més agressiu, econòmicament i mediambientalment. El consistori de Figueres va decidir l'any passat adherir-se a la subvenció que atorgava la Generalitat dins del Pla d'Acció per al desplegament d'Infraestructura de Recàrrega per als Vehicles Elèctrics (PIRVEC) de l'Institut Català d'Energia (ICAEN). Això va permetre que el juliol del 2018, s'inauguressin dues estacions de recàrrega ràpida de 55,4 kWh a les places Tarradellas i Creu de la Mà, per un cost de 111.700 euros (subvencionats 80.000). A la ciutat hi ha tres carregadors elèctrics més, de caràcter privat, un a la benzinera de l'avinguda Vilallonga i dos més als aparcaments coberts del Passeig Nou i de l'Hospital. Les estacions públiques ofereixen un servei gratuït per als usuaris, de les quals es pot fer ús a través d'una targeta emesa per Figueres Serveis SA (Fisersa), per l'Ajuntament o a través d'una aplicació mòbil. Cada dispensador compta amb un connector de corrent altern (AC) i dos de contínua (DC) i permet carregar dos vehicles simultàniament combinant AC i DC. La potència superior a 50 kW permet recarregar una bateria en uns vint minuts i donar-li una autonomia d'aproximadament 120 km.

Dades

Fisersa és l'empresa encarregada de gestionar el servei de les dues estacions instal·lades a Figueres. Segons l'empresa plurimunicipal, els usuaris d'ambdues estacions s'han triplicat des del seu inici, el juliol del 2018, partint d'una vintena d'usuaris que van fer ús de les instal·lacions el primer mes de funcionament. Així, l'últim mes del qual es tenen dades, febrer del 2019, hi havia més de 60 vehicles que aprofitaven el servei públic i es van generar més de 200 càrregues, les quals van suposar 1.714 KWh d'energia i gairebé 110 hores.

L'evolució dels usuaris ha anat augmentant lentament al llarg dels mesos, sense patir grans pics de diferència. El mes que s'han registrat més usuaris en aquests vuit primers mesos de funcionament, és el setembre, tenint 40 usuaris a la plaça Tarradellas i 33 a la Creu de la Mà, dada que podria tenir relació amb la temporada d'estiu i l'augment de turistes a la ciutat. Enguany es presenten unes dades positives, ja que en ambdues estacions, a principis d'any, va suposar un augment del servei respecte als mesos anteriors.

Amb les de Figueres, es van obrir més de vint estacions arreu del territori. L'objectiu de l'ICAEN i el Govern és aconseguir que aquest 2019 s'arribi a les 100 estacions públiques i que cap punt del territori estigui a més de 30 km d'una estació de recàrrega.