El dijous 28 de març es va presentar a La Cate la llista electoral de Guanyem Figueres per les municipals del 26 de maig. És una llista, a parer meu, transversal, plural, transgressora i radical. Just el que aquesta ciutat necessita. Una proposta municipalista conformada per persones d'orígens diferents, d'experiències distintes però de lluites compartides i amb la voluntat ferma de capgirar la situació de la ciutat 180º. Una llista construïda no des de les direccions dels partits, no amb fitxatges estrelles de darrer moment per sorprendre l'afició, no amb la submissió fidel al líder de la facció, ni com a plataforma per impulsar les ambicions partidistes i/o laborals dels seus components.

A Guanyem Figueres, s'ha construït amb transparència total i reflectint les voluntats de totes aquelles persones que hi han volgut participar. Una transparència que sorprèn uns i altres i que avergonyeix qui té males praxis i dels que fan de la política (o càrrec de confiança) el seu modus vivendi. La llista de Guanyem Figueres ha estat construïda partint de moltes sensibilitats, arrelada als teixits socials i amb una gran dosi de generositat. Però també és cert que, des del primer moment que es va conèixer el nom i els perfils dels candidats i de les candidates, han estat molt els comentaris que ens han fet arribar del tipus: «Moltes felicitats!, endavant!, això és el què la ciutat necessita! ... però». El però és l'avantsala del prejudici i sovint del racisme encobert. Aquest però és aquella por al desconegut, la incredulitat que les coses puguin ser d'una manera diferent de com han estat fins ara. I això és el que Guanyem Figueres vol realment, que les coses, d'ara endavant, siguin diferents, millors del que han estat fins ara.

En Joselin ens deia, el 28 de març, que a la ciutat conviuen més de 60 cultures diferents. Però només una ha governat sempre. I així ens ha anat. Una ciutat on les diferents realitats o bé s'han negat o bé s'han intentat amagar. Una ciutat que invisibilitza, quan no criminalitza, una part del seu conjunt i que la diversitat ocupa un espai decoratiu a les llistes electorals. És a dir, que en el fons tot ha de continuar igual perquè res canviï. Ara tenim la possibilitat de començar a construir una nova realitat, de guanyar Figueres per ser una ciutat multicultural, feminista, jove i radical. Venim a Guanyar Figueres per transformar-la i convertir la nostra ciutat en el lloc on tots i totes vulguem viure, que no exclogui ningú. Una ciutat de veïns i veïnes, dignes, respectats i lliures.