Les biblioteques públiques a Catalunya viuen moments d'impàs. La irrupció de les tecnologies i les noves necessitats dels usuaris per adaptar-se a una realitat canviant fan que els models tradicionals hagin quedat obsolets apostant per models més híbrids. Aquest és el cas de la biblioteca central comarcal Fages de Climent de Figueres que, a banda dels habituals serveis de préstec, desplega des de fa temps, i amb molt bona acollida, un seguit d'activitats per garantir el dret dels ciutadans a l'accés a la informació, reduint la fractura digital d'una societat diversa, en termes d'igualtat i d'inclusió social.

El Manifest de la Unesco sobre la biblioteca pública (1994) apunta com una de les seves funcions el fet de donar suport a programes d'alfabetització i, fins i tot, iniciar-los. I això és el que duu a terme la biblioteca de Figueres, en forma de visites guiades, en col·laboració amb associacions de dones i altres entitats locals de suport a l'alfabetització a la població nouvinguda. També ho fan amb els joves dels grups d'acollida dels instituts, els grups arribats des de l'Àrea d'immigració i dels cursos inicials de català. «Hem tingut més demanda per aquest tipus de visites», corrobora la directora, Nati Vilanova.

A això se li suma l'alfabetització digital que es desenvolupa, gràcies al suport de la Diputació de Girona, amb els tallers TIC. «Molta gent venia a la biblioteca a fer tràmits per Internet, com demanar cita prèvia al SOC, coses que per tu són quotidianes i per a ells, complicades», explica. Així, els tallers gratuïts «els han aprofitat usuaris habituals del centre i la gent ha quedat satisfeta», confirma la directora, que ja avança que els repetiran. També han tingut bona acollida, sobretot a l'àrea infantil, la donació, per part de la Diputació, d'unes tauletes.

Dins la voluntat de reduir les desigualtats i afavorir la inclusió, la biblioteca també té previst posar aviat retolació en sistema Braille i instal·lar un terra amb bandes rugoses, davant la zona de préstec, una mesura que facilitarà la circulació a les persones cegues. Finalment, la biblioteca editarà una guia de lectura fàcil dirigida als usuaris amb dificultats cognitives. El centre ja ofereix dos clubs de lectura fàcil i ha augmentat la partida pels audiollibres. Una altra realitat que han tingut en compte són les persones amb mobilitat reduïda. Així, la biblioteca garanteix un circuit a cada planta perquè hi puguin accedir fàcilment persones amb cadires de rodes.

Una nova biblioteca de proximitat

Una nova biblioteca de proximitat

Molts projectes es veuen frenats per la manca d'espai. L'actual centre ocupa 1.500 m2 quan el Mapa de Lectura Pública determina que hauria de fer 2.412 m2 i coexistir amb una altra biblioteca local de proximitat. «Aquesta segona hi ha de ser un moment o un altre», diu Vilanova. Aquesta és una situació extensible a altres punts de la comarca. Segons el Mapa, quasi cap d'elles, a excepció de la de Castelló, s'adequa a l'estàndard. A l'Escala, cal passar dels 343 m2 actuals a 1.125; Roses, dels 763 m2 d'ara a 1.595. A Llançà, dels 100 m2 actuals a 758 i a Vilafant li'n correspondria una de 787 m2. La de la Jonquera requereix trasllat o ampliació.