La presidenta del Consell Comarcal de l'Alt Empordà, Montse Mindan, ha signat el conveni de recepció del fons documental personal de l'empresari figuerenc Pere Subirós Lloveras, lliurat per la seva filla, Gertrude Griessenberger Wistchko. Tot aquest fons, ingressat a l'Arxiu Comarcal de l'Alt Empordà (ACAE) ara fa un any, acaba de ser digitalitzat i es pot consultar a través de l'aplicació Arxius en Línia. Aquesta documentació inclou informació de relleu relacionada amb l'activitat econòmica que va realitzar Subirós, conegut popularment com 'en Fabrica de Figueres', al llarg de tota la seva vida com a empresari.

Pere Subirós Lloveras va néixer el 1907 i de ben jove va destacar per les seves qualitats com a tractant de bestiar i bon negociant, que exercia comprant i venent vaques lleteres. La ramaderia fou la principal ocupació de la família, a la que es dedicaren tots els fills, a excepció del petit, que es va a posar a treballar com a dependent de comerç. La seva vocació de negociant el va portar a dedicar-se també a la compra-venda de terrenys i a emprendre, l'any 1956, l'arriscat primer projecte d'urbanització del litoral empordanès, el Salatà, al terme municipal de Roses. La primera torre construïda fou la seva, on hi va començar a residir l'estiu del 1957. També hi va projectar l'edifici d'apartaments Rhodas i l'Hotel Marian, així com el càmping Salatà (1960), idea que va sorgir a partir del moment en què es varen començar a instal·lar campistes amb caravanes un cop construït el muret de la platja que delimitava la urbanització. Per aquesta tasca l'any 1980 va rebre la Medalla del Mèrit Turístic que atorgava el Ministerio de Comercio y Turismo.

Altres projectes que va arribar a executar amb èxit foren, a Figueres, la urbanització de l'Horta d'en Capallera, la fàbrica lletera RAM i la CIASA, els tres amb altres socis, o la construcció del Cinema Las Vegas, en un terreny de la seva propietat, inaugurat el desembre de 1964. També va comprar i renovar el balneari de Vallfogona de Riucorb (Tarragona). Va morir a Figueres l'any 1983 a l'edat de 75 anys. Va deixar una filla, Gertrudis Griessenberger, d'origen austríac, afillada l'any 1953.

La documentació dipositada a l'ACAE fa referència a les obres de construcció del Cinema Las Vegas de Figueres, la urbanització del Salatà de Santa Margarida de Roses i altres d'ordre menor. També hi ha una col·lecció de 199 imatges de la família Salleras de Figueres (1900-1935) i nombrosa correspondència procedents de la casa modernista que Subirós comprà a meitat dels cinquanta a la Rambla figuerenca. El volum total d'aquest fons és de set capses arxivadores convencionals amb dates extremes del 1927 fins al 1980, i 199 imatges de la família Salleras (1900-1935).