El Departament d'Educació obre aquest divendres 29 de març el període de preinscripció per al nou curs escolar als ensenyaments d'educació infantil, primària i secundària. El curs 2019-2020, que començarà el 12 de setembre, s'oferiran a les comarques gironines un total de 4.546 grups d'educació infantil, primària i ESO.

A P3 i a 1r. d'ESO és on hi ha més oferta de grups, atès que a P3 és on els alumnes entren al sistema educatiu per primera vegada, i a 1r. d'ESO es produeix el canvi als centres públics entre escoles i instituts. Així, a P3 s'ofereixen 338 grups, entre escola pública i concertada, i a 1r. d'ESO un total de 308 grups.

A educació secundària obligatòria és on es dona un increment d'oferta major de grups respecte l'anterior, amb 6 grups més, atès que en aquesta etapa educativa és on hi ha més creixement de població escolar. El curs que ve, a les comarques gironines l'oferta serà de 1.184 grups.

Tota la planificació de grups nous s'ha fet conjuntament amb els municipis i a partir de criteris per lluitar contra la segregació escolar. Algunes de les mesures aplicades ja en aquest procés de preinscripció s'han treballat en la línia del pacte contra la segregació signat la setmana passada amb més d'un centenar d'ajuntaments, i que és fruit de la col·laboració i treball conjunt entre el Departament d'Educació i el Síndic de Greuges.

Nous instituts per donar resposta a l'increment d'ESO

El curs 2019-2020 hi haurà nous instituts, per donar resposta a l'increment de població escolar a l'ESO, ja siguin instituts de secundària i instituts escola.

A la demarcació de Girona el proper curs començarà amb un nou institut escola "El Bruel-Empúriabrava" de Castelló d'Empúries. Els instituts escola permeten recollir en un sol centre tota l'escolarització, dels 3 als 16 anys, fet que facilita la unitat pedagògica entre etapes, facilita el pas de la primària a l'ESO i millora la convivència de l'alumnat, entre d'altres aspectes.

A més del nou institut escola a les comarques gironines s'obriran dos nous instituts, per donar sortida a l'increment d'alumnat a la secundària: l'Institut de Sarrià de Ter i l'institut Sant Quirze de Lloret de Mar.

Calendari escolar i període de preinscripció

El curs començarà el 12 de setembre pels principals ensenyaments, excepte el grau superior que ho farà el 18 de setembre, i a les escoles oficials d'idiomes que serà el 26. Com a novetat, el proper setembre ja no es farà l'avaluació extraordinària de l'ESO -els exàmens de recuperació de setembre-, i aquesta passarà a fer-se el mes de juny.

Enguany, per primera vegada, es podrà dur a terme la preinscripció telemàtica als cicles de grau mitjà i al batxillerat. Després que el curs actual 2018-2019 s'hagi pogut fer en els cicles de grau superior, es tanca ara el cercle de preinscripció electrònica als ensenyaments postobligatoris.

Els alumnes de segon cicle d'educació infantil, primària i ESO podran presentar la sol·licitud entre el 29 de març i el 9 d'abril, i la matrícula serà del 20 al 26 de juny, excepte per segon, tercer i quart d'ESO que tindrà lloc entre el 27 de juny i el 3 de juliol.