Per dinovè any consecutiu, la Diputació de Girona subvencionarà entitats i equipaments d'educació ambiental de les comarques gironines, en el marc de la campanya "Del mar als cims". Ho farà destinant 175.000 euros al finançament d'activitats adreçades als escolars que donin a conèixer els principals espais naturals i biogeogràfics del territori i, alhora, que els sensibilitzin sobre els valors naturals d'aquests indrets i la necessitat de conservar-los. Amb aquests ajuts, els alumnes dels centres educatius de la demarcació de Girona gaudiran d'un descompte de fins al 75 % en el preu d'aquestes activitats durant els cursos 2019/2020 i 2020/2021. Les sol·licituds per optar a aquests ajuts es poden presentar a partir de demà i fins al 12 d'abril vinent, per mitjà del model normalitzat disponible al web de la Diputació (www.ddgi.cat/subvencions).

L'objectiu principal de la campanya "Del mar als cims" és divulgar els valors dels espais naturals de les comarques gironines entre els escolars i generar-los un sentiment de pertinença que els desperti l'interès, la motivació i les capacitats per conservar i millorar l'entorn. D'aquesta manera, s'incentiva l'aprenentatge dels infants i adolescents des d'una òptica activa, crítica i responsable. La campanya també es proposa apropar el medi natural a les famílies i els equips educatius. A banda, com que a les activitats s'implica directament el territori, també s'impulsa el treball en xarxa entre els centres educatius.

En concret, les subvencions finançaran les activitats educatives i de formació que, prèviament seleccionades per la Diputació, tinguin lloc als diferents centres i equipaments d'educació ambiental participants o bé en el medi natural, i que s'ofereixin a grups escolars d'ensenyament infantil, ensenyament primari, ensenyament secundari obligatori, batxillerat i cicles formatius de les comarques gironines. Se'n distingeixen dues línies: la primera fa referència a activitats de coneixement dels espais naturals i/o agrícoles i la segona, a propostes educatives que vinculin les escoles amb espais naturals protegits del seu entorn.

Les activitats subvencionades inclouen excursions al medi natural, visites a museus i equipaments d'educació ambiental, tallers a l'aire lliure i projectes de voluntariat en els àmbits biogeogràfics següents:

  • els ecosistemes marins i litorals de la Selva,
  • els Aiguamolls de l'Empordà,
  • el Montgrí, les illes Medes i el Baix Ter,
  • el cap de Creus i el massís de l'Albera,
  • els massissos de les Gavarres i l'Ardenya,
  • la conca lacustre de Banyoles,
  • el pla de la Selva i el Gironès,
  • l'Alta Garrotxa,
  • el Montseny-Guilleries,
  • la muntanya del Ripollès i la Cerdanya,
  • la zona volcànica de la Garrotxa.