Una de les propostes que va sorgir dels pressupostos participatius que es van convocar l'any passat va ser la millora dels Jardins Enric Morera per un cost de 45.000 euros. El projecte preveu remodelar la imatge de l'espai degradada per l'excés d'ús i la falta de manteniment. Enguany l'Ajuntament de Figueres, desenvolupant la memòria de treball i gràcies a la pressió veïnal, va decidir augmentar el pressupost destinat a aquesta actuació fins a 70.000 euros i fer una primera fase de dignificació dels jardins. «És necessari perquè feia temps que no es feia un manteniment», indica Jordi Cabot, cap de l'àrea tècnica de Serveis Urbans municipals, opinió que comparteix l'Associació de Veïns Enric Morera. L'actuació serveix per fer un tractament intensiu de la vegetació que consisteix a podar l'arbrat, treure alguns peus d'arbust, canviar alguns rosers per millorar la zona i permetre l'entrada de llum. Les obres de jardineria van començar la setmana passada i tenen una durada prevista de tres setmanes.

A continuació començarà la fase preliminar de la millora que consistirà a consolidar l'itinerari principal dins dels jardins que connecta amb els carrers que l'envolten, l'avinguda Salvador Dalí, el carrer Col·legi i el carrer de la Concòrdia. El recorregut tindrà una definició més precisa de què és camí i què no, i estarà cobert amb sauló compactat. A més, en aquesta fase, també es renovarà la canalització de les aigües pluvials per evitar que es formin basses quan plou. Al final, està previst fer alguna petita modificació de mobiliari que estigui en mal estat i reparar un petit mur al costat del carrer Col·legi i aprofitar que serveixi també de banc, segons comenten els serveis tècnics municipals.

Únic espai verd del barri

Des de l'AV Enric Morera es mostren «molt contents» de veure com es fa aquest primer pas «tan necessari des de fa molts anys». El veïnat es queixa que han patit «massa temps» de deixadesa i oblit per part del consistori, «si aquest parc estigués al centre de la ciutat, no estaríem així», lamenten. Ara la sensació és de prevenció, esperen veure el resultat per poder opinar obertament sobre la millora, però estan satisfets que es comenci a actuar a «l'únic pulmó verd del barri». L'AV troba a faltar aquests jardins que eren «el punt de trobada, on els veïns podíem socialitzar i trobar-nos, no tenim cap altre espai». Quan estigui a punt, ja tenen al cap recuperar activitats que des de feia un temps havien traslladat a altres zones.

Les obres, en total, està previst que durin aproximadament un mes i mig, l'Ajuntament és conscient que això significa que coincideix amb dates assenyalades com Setmana Santa i les Fires i Festes de la Santa Creu, des del consistori asseguren que no interrompran cap activitat que estigui prevista. En la mesura que es pugui i «garantint la seguretat», la plaça es podrà utilitzar com sempre, informa Cabot. Des de l'Associació de Veïns, estan tranquils perquè els han assegurat que les obres es faran a trams «per no molestar», com la instal·lació de la Creu de flors al Concurs de l'1 de maig.

Projecte amb continuació

L'Ajuntament compta que aquesta fase tindrà continuïtat i els treballs de renovació i dignificació dels Jardins Enric Morera s'ampliaran amb un projecte que actualment estan redactant els serveis tècnics municipals. Aquesta segona fase suposarà, principalment, la reparació i el possible canvi de la font actual, a més d'alguna altra modificació que no es detalla però que, des de l'Ajuntament asseguren que s'està treballant.