25 de març de 2019
25.03.2019
L'Escala

Ports finalitza el reforç del dic de recer al port de l'Escala i genera un nou passeig

Transcorre en línia paral·lela al vial, impulsant així la mobilitat de vehicles i vianants i la sinergia port-ciutat

25.03.2019 | 13:36
Imatge de le sobres del port un cop acabades.

Ports de la Generalitat ha finalitzat el reforç de la part interior i exterior del dic de recer al port de l'Escala. Aquest projecte dona més abric i seguretat a les persones que treballen en aquesta part del port, les activitats que s'hi desenvolupen i les embarcacions amarrades. L'actuació també ha permès al sector privat reordenar l'activitat de l'escar. A més, s'ha potenciat l'accessibilitat i la mobilitat de vehicles i vianants amb un nou vial, així com la integració del port amb la ciutat amb un nou camí per a la ciutadania. L'actuació ha tingut un cost d'1.070.000 euros i deu mesos d'execució.

Estudiades diferents alternatives per reduir els ultrapassaments, la solució adoptada ha estat fer un reforç del mur de l'espatller al llarg del dic de recer i reforçar el talús de l'escullera. Així, el projecte ha tingut una actuació a l'inici del dic, que ha permès reforçar amb peces d'escullera un tram del mur de l'espatller, de 320 metres de longitud. A més, l'extrem del dic s'ha enfortit amb la reposició de blocs d'escullera, que s'han col·locat al llarg d'un tram de 200 metres de longitud. L'objectiu de les dues actuacions és evitar que els onatges dels temporals de llevant sobrepassin el dic, i permetre així un bon desenvolupament de les activitats portuàries.

A la dàrsena que queda arrecerada pel dic hi amarren embarcacions pesqueres d'encerclament, xàrters nàutics, vaixells turístics locals, embarcacions de busseig i vaixells de l'escar en reparació, entre altres. En total hi poden amarrar més d'una quarantena d'embarcacions, segons quina sigui l'eslora.

Sinergia port-territori

Les obres han permès reordenar la superfície interior adossada al dic. S'ha creat un nou vial d'accés al port per al trànsit rodat de doble direcció, de 285 metres de longitud, que millora la mobilitat dels vehicles i el vianants dins la zona portuària. Amb la nova distribució de l'espai, a un dels costats del nou vial s'ha deixat un pas per a vianants. El vial s'ha pavimentat i al llarga de la calçada s'han instal·lat lluminàries LED per estalviar recursos energètics.

Els ciutadans i ciutadanes que vulguin passejar per aquesta part del port podran gaudir d'un nou passeig enlairat que s'ha construït per sobre de l'espatller, des d'on es poden observar el golf de Roses i els Pirineus. Aquesta actuació s'emmarca en la línia de potenciar la sinergia port-territori, integrant el teixit urbà de l'Escala amb les instal·lacions portuàries.

El nou passeig enlairat té una longitud de 320 metres i va en paral·lel al nou vial. Per accedir-hi, s'ha creat una rampa adaptada per a persones amb mobilitat reduïda i s'han construït unes escales. Així mateix, s'ha instal·lat una barana metàl·lica al llarg del recorregut del nou passeig, a la part que dona al vial. El nou passeig s'ha pavimentat, pintat i senyalitzat.

Reordenació de l'escar

La reordenació de l'espai duta a terme per l'Administració portuària ha permès a l'Escar l'Escala reubicar i renovar l'activitat d'escar gestionada per l'entitat. La superfície de l'escar abans quedava dividida en dues parts, separades pel vial del port. Ara, l'escar s'ha situat en un nou espai més adient i proper a les embarcacions i envoltat en el seu perímetre pel nou vial. De manera que aquest vial ja no interfereix en l'operativa i dona millor eficiència, seguretat i servei als usuaris.

A més, les naus que hi havia en aquest espai s'han millorar per acollir les oficines de l'escar, el taller de manteniment, els vestuaris, entre d'altres. Amb aquesta adequació l'Escar de l'Escala podrà donar servei de manteniment, reparació i hivernada a les 1.500 embarcacions del port escalenc i les que vinguin de fora.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook