El Patronat del Santuari de la Mare de Déu del Món afronta aquesta primavera la recta final dels treballs de rehabilitació de la teulada. La setmana passada, coincidint amb la reobertura de l'església i l'hostatgeria després del tancament hivernal, es va col·locar la bastida que ha de permetre acabar aquesta important obra de millora que té un pressupost de 80.000 euros.

«Ens queda una quarta part del projecte per executar. Hem pogut tirar-lo endavant gràcies a la generositat de molta gent, empreses i del Bisbat. Ens falten per cobrir 14.000 euros, i tot ajut que pugui arribar serà benvingut», apunta Josep Serra, president del Patronat.

La llarga història d'aquesta construcció religiosa i la seva ubicació geogràfica fan que tot el conjunt «necessiti un manteniment constant. Cada cop que bufa una tramuntanada ja patim», diu explícitament Serra.

Un dels problemes endèmics del Santuari, situat a 1.124 metres d'altitud respecte del nivell del mar, és la dificultat de proveir-lo d'aigua. Josep Serra reconeix que aquest «és el principal maldecap que tenim, des de fa anys. Hem fet moltes actuacions per a generar sistemes de recollida d'aigua pluvial, però, és clar, si no plou, comencem a patir. En el seu moment es va foradar un pou de tres-cents metres de fondària que no van donar resultat. Per això sempre demanem, a la gent que ens visita, que sigui conscient que no s'ha de malgastar la poca aigua que tenim». La solució, segons el president del Patronat, «implicaria poder aprofitar la font d'aigua de Sous, però la propietat dels terrenys és compartida entre el Bisbat i un privat. Cal buscar un acord i en això estem treballant des de fa temps».

Un altre projecte que està en tràmit és el de la creació d'un refugi de muntanya. «Volem assegurar un sopluig per a la gent que puja quan el Santuari i l'Hostatgeria estan tancats. Ja tenim la solució, que implica traslladar els automatismes dels sistemes de telecomunicacions, a sota mateix de les antenes. Estem tramitant tota la documentació per fer-ho possible».

El Patronat també vol donar continuïtat a la millora de l'espai de l'aparcament instal·lant una nova barana de protecció que permeti consolidar amb seguretat diverses places en els terrenys existents. «De feina no ens en falta i, com ja he dit abans, tota col·laboració amb el Santuari serà ben rebuda», afegeix Serra.