La Natàlia i en Max, de 4t B de l'Escola Sant Pau, prenen la paraula, en nom dels seus companys, per enumerar aquelles set actuacions pràctiques que consideren que, des dels centres educatius poden aportar, per conservar el planeta: restaurar els edificis vells; crear grups ecologistes a les escoles; reciclar i col·locar cada material al seu contenidor; tenir contenidors orgànics i d'oli; fer els desplaçaments a peu, en bicicleta, en patinets o en transport públic; utilitzar menys el cotxe, i fer una vaga reclamant posar remei al canvi climàtic.

La Natàlia i en Max són dos dels portaveus d'una acció que aquest divendres ha unit alumnat del Sant Pau i de l'Institut Alexandre Deulofeu, a la Rambla de Figueres, per reivindicar «un món més respectuós amb el medi ambient». Els alumnes s'han afegit, d'aquesta manera, al moviment Fridays for Future, que va engegar a Finlàndia Greta Thunberg i a través del qual reclamen a l'Ajuntament de Figueres que se'n quedi al marge.

Els nens i les nenes de 3r de Primària també hi han posat el seu granet de sorra, lamentant que, «tot i que la nostra ciutat ens agrada, sovint la veiem bruta, amb carrers plens de cotxes que fan molt de soroll, que contaminen i omplen l'aire d'olors que no ens agraden». Amb el lema «Tots junts protegim», els nens i les nenes de 4t A han fet un esquema de tot allò que és possible, d'allò que consideren probable i del que seria desitjable, a l'entorn del medi ambient. Un exemple d'«és possible»: «Si continuem embrutint la Terra s'escalfarà més». Una de les reflexions sobre «és problable»: «Que a Figueres es contamini més». Entre allò «desitjable» han destacat: «Desitjo que generem menys deixalles».

L'alumnat de l'Institut Alexandre Deulofeu ha llançat la proclama «Adults, actueu ja!» per tal que «el món adult no ens negui un futur». Així, han llegit un manifest encapçalat per la forma verbal «Volem».

Aquesta és la relació de peticions que fan: que es promogui l'ús de la bicicleta a la ciutat i habilitar més quilòmetres de carrils bici; penalitzacions sobre aquelles accions que embrutin l'espai públic i l'entorn; un transport públic millorat amb energies renovables; restriccions del vehicle al centre de la ciutat i a prop de les zones escolars; la reutilització del material extret dels contenidors de reciclatge; que es promogui i s'incentivi el comerç de segona mà; més estacions de càrrega de cotxes elèctrics a la ciutat; campanyes de conscienciació ambiental per a la ciutadania; més mercats i menys supermercats amb tots els productes plastificats; campanyes per reduir el consum de carn; regulació de l'ús del plàstic als establiments, i control del CO2 els dies amb altes pressions.