L'enginyer industrial figuerenc Jordi Agustí, fins fa poc director de l'Agència Catalana de l'Aigua, és el nou gerent del Consorci de la Costa Brava (CCB). Agustí substitueix Joan Hugas, que havia ocupat el càrrec des del maig de 2017. Millorar l'abastament en alta d'aigua de consum de tots els municipis, tant dels consorciats com dels que no ho són, potenciar l'ús de l'aigua regenerada i reforçar el sanejament de les aigües residuals són els principals objectius que es marca durant la seva gerència.

El nou gerent subratlla que el CCB ha estat "pioner" en el sanejament de les aigües residuals, un fet que va motivar l'any 1971 la creació del Consorci. Agustí recorda que aleshores els municipis de la Costa Brava van arribar a la conclusió que el territori no podria ser una destinació turística de primer ordre si les aigües litorals no estaven netes. "Com a gironí, em fa especial il·lusió treballar en retornar al CCB el seu valor de pioners i capdavanters durant molts anys en el sanejament de les aigües residuals", manifesta.

Agustí també vol posar el focus en garantir el subministrament d'aigua, tant des del punt de vista qualitatiu com quantitatiu no només als municipis que abasteix el CCB sinó també als que no. Així, es marca com a objectiu ampliar l'àmbit territorial del servei per tal que més municipis puguin gaudir de la garantia d'abastament, un fet -diu- que és complex i exigent per la gran quantitat de normatives europees que comporta.

L'altre gran àmbit en el qual vol posar èmfasi el nou gerent del CCB és el de regeneració de l'aigua. Considera que cal potenciar aquest recurs que, en molts casos i entorns, serà fonamental per a garantir l'abastament.

Pel que fa a les irregularitats en procediments administratius detectats per la Sindicatura de Comptes, i que ja han estat esmenats, Jordi Agustí constata que estan superades les dificultats administratives passades i aposta per una "gestió oberta, clara i transparent".

El president del Consorci de la Costa Brava, Jordi Soler, valora molt positivament l'entrada de Jordi Agustí dins un organisme en el qual el gerent té un paper vital. "És la clau de volta que fa rodar tot l'engranatge", afirma. Soler recorda que el nou gerent haurà de desenvolupar el pla d'expansió, dissenyat i aprovat pel ple del consorci.

Un pla que, entre d'altres accions, preveu la inversió de 24 milions d'euros en els popers tres anys en la millora del sanejament de diversos municipis del litoral com ara Palamós, Tossa de Mar, Roses, Sant Feliu de Guíxols i Empuriabrava. La partida més destacada serà per a la remodelació integral de la depuradora de Palamós, que tracta les aigües residuals d'uns 165.000 habitants de Palafrugell, Vall-llobrega, Calonge, Mont-ras i Palamós que sumarà una inversió de 20 milions d'euros.

El Pla d'Inversions de Manteniment, Millora i Noves Infraestructures dels Sistemes d'Abastament en Alta que el CCB va redactar el 2018 també inclou accions per valor de 17 milions d'euros. Tres d'aquests milions es reservarien a la Mancomunitat Intermunicipal d'Aigües dels Ajuntaments de Palafrugell, Pals, Regencós i Begur, pendents d'incorporar-se al Consorci.

Quant a l'ús d'aigua regenerada, un dels objectius del Consorci passa per reduir la salinitat en el clavegueram municipal i generar més volum d'aigua depurada així com buscar solucions per millorar la recàrrega de l'aqüífer de Port de la Selva amb aigua regenerada.

Trenta anys com a servidor públic

Jordi Agustí, nascut a Figueres, té una llarga trajectòria de més de 30 anys com a servidor públic. Enginyer industrial i Màster en Direcció i Administració d'Empreses, els darrers sis anys ha estat director de l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA), càrrec que deixava a petició pròpia fa uns dies, un cop assolits els objectius del pla de sanejament financer de l'ACA, que per primer cop a la seva història deixava d'estar endeutada. Abans de ser director de l'ACA, va ser enginyer en cap de l'Ajuntament de Roses i prèviament havia estat director gerent del grup d'empreses municipals Fisersa de Figueres, on s'encarregava de l'abastament d'aigua potable, la xarxa de clavegueram i la depuració d'aigües residuals.

La seva incorporació al CCB va tenir lloc el passat 14 de març, un cop va deixar el càrrec de director de l'ACA.

27 ajuntaments consorciats

El Consorci de la Costa Brava és un ens sobirà adscrit a la Diputació de Girona i compta actualment amb 27 ajuntaments de la Costa Brava consorciats. Gestiona 18 depuradores, 138 estacions de bombament i 200 km de canonades i tracta les aigües residuals de 475.000 habitants de mitjana l'any. L'any passat va depurar un volum total de 30'22 hm cúbics. El CCB també gestiona dues estacions de potabilització, la del sud, a la Tordera que subministra aigua potable als municipis de Lloret de Mar i Tossa de Mar; i la del nord, a Empuriabrava, amb la qual subministren a Roses, Cadaqués, Llançà, la urbanització d'Empuriabrava, a banda de la Mancomunitat de Palau-saverdera, Pau, Garriguella, Vilajuïga i Pedret i Marzà. A la zona centre, des de la potabilitzadora de Montfullà, que gestiona l'Ajuntament de Girona, el CCB subministra a tots els municipis costaners, des de Santa Cristina d'Aro fins a Pals, i a uns quants municipis no consorciats de l'interior.